VS en Israël stappen uit cultuurorganisatie Unesco

Onvrede Israël sloot zich gisteren aan bij de VS en stapt ook uit Unesco. De in Parijs gevestigde VN-tak zou anti-Israëlisch zijn.

Independence Hall (Philadelphia) staat op de Werelderfgoedlijst
Independence Hall (Philadelphia) staat op de Werelderfgoedlijst Foto iStock

De Verenigde Staten hebben hun lidmaatschap van Unesco opgezegd en zullen in de toekomst slechts als toehoorder aan de VN-organisatie voor culturele uitwisseling verbonden blijven.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. De directeur-generaal van de organisatie, de Bulgaarse Irina Bokova, zei daarop het vertrek van de VS te betreuren. Later donderdag maakte ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekend dat zijn land Unesco zou verlaten.

Bij de huidige Amerikaanse regering en het Congres staat Unesco te boek als anti-Israëlisch. De organisatie „moet een fundamentele culturele verandering ondergaan”, aldus het Amerikaanse ministerie.

De VS hebben al langer een moeizame relatie met de in Parijs gevestigde organisatie. In 2011 staakten de VS de betaling van contributie nadat Palestina een volwaardig lidmaatschap was gegund. De VS verloren vervolgens hun stemrecht, maar de rekening liep wel door. Inmiddels staan de Amerikanen 550 miljoen dollar (464 miljoen euro) in het krijt bij Unesco.

In de jaren tachtig, aan het eind van de Koude Oorlog, zegden de VS ook al eens hun lidmaatschap op uit onvrede met mismanagement en met wat toen werd gezien als een ideologisch overwicht van de Sovjet-Unie. In 2002, onder president George W. Bush. keerde het land weer terug. De VS behoorden tot de oprichters van de organisatie, bedoeld om de uitwisseling van ideeën te stimuleren. Unesco is onder andere bekend van de Werelderfgoedlijst.

De VS hebben het besluit al een paar weken geleden genomen en in de marge van de Algemene Vergadering, midden september, meegedeeld aan de Franse president Macron, aldus Foreign Policy. Frankrijk zocht bij de Amerikanen steun voor een Franse kandidaat voor de functie van directeur-generaal. Frankrijk heeft voormalig minister van cultuur Audrey Azoulay voorgedragen. Zij moet het onder ander opnemen tegen de Qatarese diplomaat Hamad bin Abdulaziz al-Kawari. De strijd om het leiderschap moet een dezer dagen beslist worden .

Vorig jaar trok Israël zijn Unesco-ambassadeur uit protest terug, nadat op initiatief van Arabische staten een resolutie was aangenomen waarin het complex in bezet Oost-Jeruzalem dat Joodse en islamitische heiligdommen herbergt, alleen met zijn Arabische naam, Haram al-Sharif werd aangeduid en niet als Tempelberg. Afgelopen zomer verklaarde Unesco het oude centrum van Hebron tot Palestijns Werelderfgoed.

Dit is een geactualiseerde versie. In een eerdere versie stond dat aan “de Palestijnen” een volwaardig lidmaatschap was gegund, dat moet Palestina zijn. Ook stond dat Unesco “bij de VS te boek staat als anti-Israëlisch”, dat was te breed geformuleerd.