Opinie

Vraagteken

Dit is een op dinsdag 17 oktober bijgewerkte versie van de column van Youp van zaterdag 14 oktober 2017, waarin foutief stond dat de officier van justitie in hoger beroep was gegaan tegen de straf van Michael P..

Toen Robin Linschoten gisteren las dat Frank Masmeijer acht jaar moet brommen ging hij onmiddellijk in hoger beroep. Veel te bang dat hij in dezelfde bajes komt als die jokkebrokkende cocaïnesmokkelaar. Die kans is nihil. Want Frank moet in België achter de stangen en Robin komt in een Nederlands cachot. Misschien wel op een cel met zijn VVD-collega Ton Hooijmaijers. Gezellig! Of is het gecellig?

Waarom Robin in beroep gaat? Omdat hij de straf van vijf maanden te hoog vindt. En waarom hij nu pas in beroep gaat? Ik dacht eerst dat hij had afgewacht of de officier van justitie niet in beroep zou gaan, omdat hij de straf voor Robin te hoog vond. Hier kwam ik op omdat ik op diverse websites las dat een officier van justitie (in een verkrachtingszaak van twee jonge meisjes uit Nijkerk in 2010) in 2012 in beroep was gegaan omdat hij de straf van zestien jaar tegen de verdachte Michael P. te hoog vond. P. is de man die verdacht wordt van de moord op de Utrechtse studente Anne Faber. In mijn column van zaterdag 14 oktober uitte ik mijn verontwaardiging daarover. Maar het bleek niet te kloppen. Michael P. is in beroep gegaan en niet het OM. Ik zeg: Sorry!

De details in de verkrachtingszaak zijn met geen laptop te beschrijven. Elke computer slaat op tilt als op het scherm verschijnt wat deze man die nacht in 2010 in die Nijkerkse bosjes geflikt heeft.

Saillant detail is dat de man, die toen nog een jongen was, geen greintje spijt toonde en ook heeft laten weten trots te zijn op deze dubbele verkrachting. Nog interessanter is het feit dat de man toentertijd medewerking aan een psychiatrisch onderzoek heeft geweigerd. Dan kom je namelijk zo goed als zeker niet in aanmerking voor TBS. Ik las dat pas deze week. Bij rechters, advocaten, officieren van justitie en andere types in de rechterlijke handel is dat al jaren bekend. De rechter gaf de man inderdaad geen TBS, maar een straf van zestien jaar omdat hij vond dat de samenleving zo lang mogelijk tegen deze levensgevaarlijke gek beschermd moest worden. Maar in hoger beroep werd de straf elf in plaats van zestien jaar en begin januari mocht meneer P. naar Den Dolder waar hij, als ik de getuigen moet geloven, vrolijk in en uit wandelde. Vorige week reed hij gezellig met de auto van zijn moeder.

Demissionair minister Blok stelt een onderzoek in naar de kliniek in Den Dolder. Wat ik denk? Dat na dat rapport dat de door Blok ingestelde commissie volgend jaar uitbrengt een minister braaf aftreedt. Uiteraard nadat hij of zij aan de familie Faber de excuses van de regering heeft aangeboden. En ik denk dat aan de Kamer wordt beloofd dat het nooit meer kan gebeuren.

Maar mag ik met mijn vier jaar MAVO een paar vragen stellen? Gewoon namens mijzelf. Wordt het geen tijd dat de deskundigen van het OM en de rechtbank die de Nijkerkse verkrachtingszaak met al zijn gruweldetails kenden, en in 2012 in hoger beroep tot een lagere straf zonder TBS kwamen, onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum? Dus ook de rechters die het vonnis met vijf jaar verlaagden. Gewoon om de details in deze zaak.

Regelmatig denk ik dat dingen niet waar zijn. En in het geval van het hoger beroep van het OM klopte dat dus. Maar de rest? Deze zaak. De details van de verkrachting zijn zo verschrikkelijk. En dan een strafvermindering van vijf jaar! Waarom liep die man zo snel weer vrij rond? Die vraag wordt door iedereen gesteld. Ook door de stikverdrietige oom van het slachtoffer, die namens de familie sprak. Een familie die een meisje van 25 heeft verloren. Een meisje dat een stukje ging fietsen. Verloren door een gek die vrij rond liep omdat een zootje onverschilligen in 2012 zat te tukken. Dus dat hoger beroep klopte niet. Mijn fout. Ik ga diep door het stof. Maar de rest (geen TBS en een strafvermindering van vijf jaar) klopte wel. En maakt mijn verbijstering niet minder.

Naschrift van 17 oktober 2017: Dit is een herschreven versie van de column van Youp van ’t Hek. In de oorspronkelijk column stond dat de de officier van justitie hoger beroep had ingesteld, maar dat was Michael P. zelf. Wel eiste het OM in hoger beroep een lagere straf dan in eerste aanleg was geëist.

De oude column: