Tuinbouw

Nederland importeert veel levende insecten

Van alle EU-landen importeert Nederland de meeste levende insecten en besteedt er ook het meeste geld aan. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijen worden steeds minder geïmporteerd, andere insecten steeds meer. Israël is het belangrijkste land van herkomst van de dieren.

In de eerste helft van dit jaar werd er voor 8,2 miljoen euro aan levende insecten geïmporteerd. Dat komt neer op circa 390.000 kilo, aldus het CBS. De invoerwaarde was in de eerste helft van 2017 bijna vijf keer zo hoog als vijf jaar eerder. Circa eenderde van de insecten wordt weer uitgevoerd. In Nederland worden de dieren met name gebruikt voor bestuiving van gewassen of als natuurlijke vijanden tegen andere insecten. Nederland, België en Frankrijk zijn samen goed voor bijna 60 procent van de totale insecteninvoer in de EU. (NRC)