Thuiskok

Aardappelcake

Tot slot nog eens een typisch Iers gerecht: aardappelcake. Maar let op: deze cake is hartig, en dus eerder geschikt als een bijgerecht (in plaats van aardappelen, rijst of pasta) of als borrelhap - met bijvoorbeeld een lekkere zeewiersalsa - dan als een toetje.

Kook de aardappels gaar, giet ze af en laat ze uitstomen. Stamp ze tot een fijne puree (ik doe dat het liefst met een pureeknijper) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor tot 170 graden.

Zet een rek iets onder het midden. Meng de eidooiers met de geraspte schil van de citroen, peterselie, Parmezaanse kaas, het paprikapoeder en griesmeel. Roer de aardappelpuree erdoor tot een egaal beslag, breng op smaak met zout en peper.

Klop de eitwitten stijf in een brandschone kom met een snuf zout. Schep een flinke lepel van het geklopte eiwit door het beslag en daarna al het eiwit, tot alles goed is opgenomen. Vet een cakevorm (een liter inhoud) in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in circa vijftig minuten lichtbruin en gaar in de oven. Laat hem iets afkoelen en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.