overname

Shell stapt met laadpalenmaker NewMotion in het elektrisch rijden

Een elektrisch oplaadpunt
Een elektrisch oplaadpunt foto Roos Pierson

Shell heeft laadpalen-bedrijf NewMotion gekocht. Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend. Daarmee stapt het olie- en gasbedrijf dieper in infrastructuur voor elektrisch rijden. NewMotion, gevestigd in Amsterdam, is een van de grootste aanbieders van laadpalen van elektrische auto’s in Europa.

NewMotion heeft ruim 30.000 laadpalen bij mensen thuis en bij bedrijven. Die palen staan in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast geeft New Motion laadpassen en -apps uit voor een openbaar Europees laadpalennetwerk.

Hoeveel Shell betaalt voor de overname, is niet bekend gemaakt. Er werken 90 mensen bij NewMotion. Het bedrijf had in 2016 een omzet van 13 miljoen euro, en leed bijna 4 miljoen euro verlies. .

Shell zette al eerder stappen op de markt voor elektrisch rijden. Het installeert laadpalen op zijn eigen tankstations. Daarvoor werkt het olieconcern samen met Allego, een dochterbedrijf van de Nederlandse netwerkbeheerder Alliander. „Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem”, aldus Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland in een persbericht.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een oliegigant een overname doet voor duurzaam rijden. Eerder dit jaar kocht het Franse Total het Nederlandse bedrijf PitPoint. (NRC)