In beeld

Op zoek naar de sporen van het communisme

Honderd jaar na de Russische revolutie lijkt het communisme op veel plekken in de vergetelheid geraakt. Fotograaf Jan Banning (1954) ging op zoek naar locaties waar de communistische geest wel nog rondwaart. De foto's die hij maakte in India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland zijn te zien in de tentoonstelling 'Red Utopia' in Museum de Fundatie in Zwolle en in het gelijknamige boek.
Districtskantoor van de Communist Party of Nepal (CPN) in Pokhara, Gandaki, met staand drie leden van de jongerenvleugel, een journalist van de partijkrant en het hoofd van het kiesdistrict (rechts).
Foto Jan Banning
Districtskantoor van de Communist Party of Nepal (CPN) in Sindhuli, Janakpur, met Lila Shrestha, secretaris en lid van het centraal comité.
Foto Jan Banning
Kantoor “Emiliano Zapata” van de Partito Rifondazione Comunista (PRC) in Acerra (Italië), met partijlid Maria.
Foto Jan Banning
Partito della Rifondazione Comunista (PRC) in Circolo Giudecca, Venetië, met activisten van de partij Primo Ardit (links) en Valeria Dordit.
Foto Jan Banning
Activist Rodrigo Jose de Silva van de Partido Comunista Português in het partijkantoor in Borba, Alentejo, Portugal.
Foto Jan Banning
De beeltenis van Che Guevara prijkt op een bord voor het kantoor van de Communist Party of India (CPI) in Battuvam, Kannur, India.
Foto Jan Banning
Het kantoor van het lokale comite van de Communist Party of India (CPI) in het district Alapuzza. Sinds de verkiezingen van 2016 is CPI de belangrijkste politieke partij in de deelsaat Kerala en de toonaangevende deelnemer in de communistische regering van Kerala. Het portret achter de ventilator is E.K. Nayanar (1918-2004) oud-lid van het politbureau en langstzittende minister van de deelstaat.
Foto Jan Banning
Communistische Partij van de Russische Federatie: kantoor van het lokale partijcomité in Torzhok, provincie Tver. Eerste secretaris Olga Volnina.
Foto Jan Banning
Communistische Partij van de Russische Federatie: kantoor van het provinciale comité Novgorod.
Foto Jan Banning
Communistische Partij van de Russische Federatie: districtskantoor in Pochinok in de provincie Smolensk
Foto Jan Banning
Communistische Partij van de Russische Federatie: districtskantoor in Kirov provincie Kaluga met eerste secretaris Valentina Gelperina.
Foto Jan Banning