hefboomleningen

ABN Amro gaat weer risicovolle leningen verstrekken

Voor het eerst sinds de nationalisatie van ABN Amro in 2008 gaat de bank weer op grote schaal ‘hefboomleningen’ verstrekken in het buitenland. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Hefboomleningen zijn risicovolle leningen die gebruikt worden om bedrijven te kopen. De bank heeft een team aangesteld om vooral in de VS en Azië de markt te betreden voor dit soort leningen.

Hefboomleningen worden vooral ingezet door private equity-fondsen. Een fonds kan met zo’n hefboomlening een bedrijf kopen met grotendeels vreemd vermogen. De schuld wordt op de balans van het overgenomen bedrijf geplaatst. Bij een hefboomlening loopt de schuld tegenwoordig al gauw op tot vijf- à zesmaal de brutowinst van het bedrijf (ebitda).

Hefboomleningen kregen een slechte naam door de financiële crisis. Door de hoge schuldenlast kwamen overgenomen bedrijven, en een aantal private equity-fondsen in de problemen. Ook ABN Amro perkte de verstrekking in.

Sinds een paar jaar worden de hefboomleningen echter weer gestaag populairder, zowel in Europa als in de VS. Hefboomleningen zijn voor banken lucratieve leningen. De Financial Times meldde donderdag dat er dit jaar al voor 85 miljard euro aan hefboomleningen is verstrekt. Dat is het hoogste bedrag sinds 2007. (NRC)