Brieven

‘Beste Josquin, jouw generatie moet nu actie ondernemen’

Reacties De vijftienjarige Josquin vond het niks om op te draaien voor de kosten van de babyboomers. Een greep uit de reacties op zijn brief.

Foto iStock

Josquin, heel goed verhaal en je hebt volkomen gelijk (Van de babyboomers mag ik ook al niet naar Blade Runner, Brieven, 12/10)!

Je brief is een goed begin, maar de volgende stap moet jouw generatie ook nemen en dat is actie. De oudere generatie gaat helemaal niet stoppen met het doorschuiven van de rekening. Dat moet je zelf doen!

Keiharde en totale confrontatie is de enige taal die babyboomers begrijpen. Pak wat je toekomt en wat je hebben wilt. Zo hebben babyboomers het zelf destijds ook gedaan. Ze hebben de generatie voor hen die écht het land hebben opgebouwd, volkomen afgeserveerd. Opgegroeid in de vrede van na de oorlog en in een decennialange groei leggen ze nu aan het einde van hun leven de rekening bij de generaties na hen. Dus: verenig je, terug met studiebeurs; verlaag collegegeld (babyboomers betaalden na 5 jaar géén collegegeld meer!); pleit voor zwaarder belasten van hoge pensioenen.

Pak wat je toekomt en wat je hebben wilt

Leg de pensioenfondsen aan banden qua indexering want anders is straks écht alles op. Bovendien werden eind jaren 80-90 de pensioenpremies verlaagd als gevolg van torenhoge rendementen. Ze hebben dus veel te weinig voor hun pensioen betaald maar konden wel met 52-53 jaar met de VUT, mét behoud van alle rechten. Het lijstje is nog veel en veel langer. Succes!

Karikatuur

Dé boomer bestaat niet

Ik ben zo’n babyboomer waar jij het in je ingezonden brief over hebt, Josquin. Geboren in 1951. Toen ik zo oud was als jij nu, moest ik stoppen met school om op het binnenvaartschip van mijn ouders te komen werken. Hoe graag ik ook nog veel meer wilde leren, er was geen geld voor.

Op mijn achttiende begon ik in de verpleging, werken en leren tegelijk, onregelmatige diensten, (te) veel verantwoordelijkheid en pittige examens. Alle opleidingen die ik daarna nog gedaan heb, deed ik in mijn ‘vrije’ tijd en betaalde ik zelf. Ik ben nu 66 en lever met psychotherapie en meditatielessen nog steeds een bijdrage aan het welzijn van anderen.

Voor mijn man geldt een vergelijkbaar verhaal en er zijn heel veel ouderen zoals wij. Het grootste deel van de 65-plussers komt in de verste verte nog niet in de buurt van de karikatuur die jij schetst. Dus, beste Josquin, de babyboomer bestaat niet! Wat mij betreft is het jouw recht als jongere om te generaliseren en ongenuanceerd te overdrijven, maar nu ga je toch te ver.

Kind van de rekening

Werkelijk ‘gouden tijden’

Josquin van Elburg (15 jaar) klaagt dat hij het kind van de rekening is. Die wordt hem gepresenteerd door de babyboomers. Het ligt inderdaad in de geschiedenis besloten dat je het moet doen met de erfenis van je voorgangers. De babyboomers groeiden op in een land dat in puin lag door de Tweede Wereldoorlog. Hun ouders waren getraumatiseerd teruggekomen uit kampen, dwangarbeid, of het verzet. Ooms en tantes omgekomen bij bombardementen, vergast, gesneuveld of auf der Flucht erschossen. Babyboomers fietsten naar school in kleding die water- noch winddicht was en als ze thuis kwamen kregen ze een kopje thee. Als ze geluk hadden waren er buren met tv of telefoon waar ze gebruik van mochten maken. Zure regen viel met bakken uit de lucht, er zwom geen vis meer in de Rijn en tijdens de Koude Oorlog kon iedere dag de bom vallen. Jongens kregen een oproep voor verplichte militaire dienst, lang voordat ze stemrecht hadden. Gouden tijden, alles zat mee.

Technologie

Profiteer van gadgets

Josquin mag blij zijn dat hij jong is in deze tijd. Mede dankzij de babyboomers krijgt hij nu goed onderwijs en als hij daarna gaat werken een redelijk salaris. Televisie, internet, gameboys, tablets, gsm’s en allerlei andere gadgets zijn door die babyboomers voor hem uitgevonden, want die waren er nog niet.

Een avondje mens-erger-je-niet en met nog te doppen pinda’s op een oude krant was het hoogste plezier. En waarom zou hij naar een geflopte film als Blade Runner 2049 willen? Wij houden hem echt niet tegen.

Solidariteit

Zorgplicht ouderen

Josquin van Elburg schrijft in zijn brief: „Wanneer houden de oudere generaties nou eens op met de rekening bij jongere generaties neerleggen?”. Hij heeft naar mijn mening geen respect die hij volgens mij wel zou moeten tonen.

De generaties voor ons hebben in economisch zware tijden geleefd. Dat het nu beter gaat komt niet dankzij ons. Ik ben ook 15 jaar en toen de economische problemen opgelost werden speelden wij nog in de zandbak.

Dat het nu economische beter gaat komt niet dankzij ons

Daarom moeten wij nu de ouderen helpen. Zij kunnen niet meer alles doen wat ze kunnen en willen, terwijl wij dat wel kunnen.

Hoe kunnen mensen van tachtig overleven zonder (financiële) hulp van mensen van twintig? In onze samenleving moeten verschillende generaties elkaar steunen, want we kunnen niet zonder elkaar.

Lees hier de brief waarop gereageerd wordt: Van de babyboomers mag ik ook al niet naar Blade Runner.