Eurogroep

Dijsselbloem wordt tijdelijk adviseur noodfonds ESM

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat na zijn vertrek uit de Nederlandse politiek aan de slag als adviseur bij het Europese noodfonds ESM. Hij komt dan ook bij het ESM op de loonlijst. Zo behoudt hij de „logistieke en praktische ondersteuning” die nodig is om zijn taken als voorzitter van de Eurogroep te kunnen vervullen, legt zijn woordvoerder uit.

De Eurogroep besloot maandag dat Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter, die half januari afloopt, mag uitdienen. Voor die functie ontvangt hij echter geen vergoeding. Later deze maand verlaat de demissionair minister de Nederlandse politiek. Hij zal geen gebruik maken van een wachtgeldregeling, meldt een woordvoerder.

Toch krijgt Dijsselbloem de adviseursfunctie niet alleen vanwege een kantoor en het salaris, meldt zijn woordvoerder. „Op dit moment speelt de discussie over de toekomst van het ESM volop, daar ging het de vorige Eurogroep-vergadering ook over. In dat debat gaat Dijsselbloem in zijn functie als adviseur straks ook een rol spelen.” Lang zal de Nederlandse politicus die rol overigens niet uitoefenen. In een verklaring laat directeur van het noodfonds Klaus Regling weten dat Dijsselbloem adviseur blijft tot het einde van zijn termijn als voorzitter van de Eurogroep op 13 januari volgend jaar. (NRC)