Kunstdarm geeft voedsel aan bloed af

Darmtransplantatie Voor het eerst is er een kunst-dunnedarm gemaakt waar bloed doorheen stroomt en die voedsel kan opnemen. Het kan op termijn geschikt zijn voor dunnedarmtransplantaties, waar nu weinig donoren voor zijn.

Foto Kentaro Kitano

Voor het eerst is er een kunst-dunnedarm gemaakt waar bloed doorheen stroomt en die voedsel kan opnemen. Hij werkt in ratten. Het darmstuk is gemaakt van menselijke stamcellen die groeiden op een eerder van alle rattencellen ontdaan stukje rattendarm met bijbehorende bloedvaten. De bloedvaten werden opnieuw bevolkt met menselijke endotheelcellen (rood op de foto) die normaal bloedvatwanden bekleden. De darm werd gekoloniseerd met darmepitheelstamcellen (groen), opgekweekt uit pluripotente menselijke stamcellen (iPSC).

De onderzoekers schreven dinsdag in Nature Biotechnology dat deze ontcelde en met nieuwe cellen begroeide darm- en bloedvatvormen een goede overgang kunnen zijn tussen dunnedarmtransplantaties (waarbij een stuk darm van een donor komt) en volledig uit stamcellen opgekweekte stukken darm. Dunnedarmtransplantaties bestaan, maar er zijn weinig donoren en vaak vervelende complicaties. Kweekdarm uit iPSC-stamcellen bestaat nog niet. Iemand kan een nieuw stuk dunne darm nodig hebben als door ziekte een stuk van de dunne darm weg moet en het restant te kort is om genoeg voedsel op te nemen.