Verzoeningsakkoord Fatah en Hamas

Bemiddeling Egypte Tien jaar lang leefden de twee groepen op voet van oorlog met elkaar. Eerdere verzoeningen liepen uit op een mislukking.

De twee belangrijkste Palestijnse groeperingen, Fatah en Hamas, hebben donderdag in Kairo na bemiddeling van Egypte een verzoeningsakkoord getekend. Sinds 2007 leefden beide groepen op voet van oorlog met elkaar, waardoor het streven naar een eigen Palestijnse staat vaak ernstig werd bemoeilijkt.

Vorige maand al liet het fundamentalistische Hamas, dat feitelijk de macht in de Gazastrook in handen heeft, al weten dat het zijn bestuur in de Gazastrook zou ontbinden. In ruil zouden er nieuwe verkiezingen worden gehouden in zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever. In 2006 won Hamas zulke verkiezingen al eens van Fatah.

Egyptische functionarissen meldden dat er op 1 december een machtsoverdracht zal plaatsvinden in de Gazastrook. De Palestijnse president Abbas zal bovendien voordien al een bezoek brengen aan het gebied. Ook zullen er 3.000 politiemensen van de Palestijnse Autoriteit, die door Fatah wordt gedomineerd, worden gestationeerd in de Gazastrook. Onduidelijk is nog wat voor taakverdeling er zal zijn met de circa 20.000 gewapende strijders van Hamas.

In ruil voor deze concessies zou de Palestijnse Autoriteit ingrijpende financiële sancties tegen het bestuur van Hamas, die de bevolking raakten, worden opgeheven.

Analisten wijzen erop dat eerdere pogingen tot een verzoening tussen Fatah en Hamas te komen soms veelbelovend begonnen maar steevast op een mislukking uitliepen.

Israël gaat ervan uit dat het nieuwe akkoord instemming zal behelzen met de erkenning van de staat Israël, wat Hamas tot nu toe weigerde, en ontwapening van Hamas.