Israël volgt VS en wil stoppen met de Unesco

De Israëlische premier Netanyahu vindt de Unesco een “absurdistisch theater” en wil er ook uitstappen, in navolging van de Amerikanen.

Het hoofdkwartier van de Unesco in Parijs.
Het hoofdkwartier van de Unesco in Parijs. Foto Philippe Wojazer/Reuters

In navolging van de Verenigde Staten wil ook Israël uit de Unesco stappen. Donderdag maakten de VS bekend dat zij zich terugtrekken uit de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan. Het lidmaatschap wordt per 31 december 2018 opgezegd. De Unesco heeft de officiële opzegging reeds binnen, zo meldde de organisatie.

De Israëlische premier Netanyahu noemde het een “dapper en moreel” besluit van de Amerikanen. De premier is van mening dat de Unesco een “absurdistisch theater” is. De organisatie zou geschiedenis verstoren, niet beschermen. Daarom heeft hij diplomaten gevraagd de terugtrekking voor te bereiden, aldus AP.

Het Amerikaanse ministerie benadrukt dat het besluit niet lichtzinnig is genomen, maar dat “de zorgen toenamen over de toenemende schulden bij de Unesco, de nood voor een fundamentele hervorming van de organisatie en de voortdurende vooroordelen tegenover Israël bij de Unesco”.

Werelderfgoedlijst

De organisatie liet weten het vertrek van de Amerikanen te betreuren. Unesco-hoofd Irina Bokova sprak over een verlies voor de VN-familie.

De VS en de Unesco liggen al langer overhoop. De Amerikanen stopten in 2011 met het betalen van de contributie nadat Palestina het volwaardige lidmaatschap van de organisatie kreeg. De VN-organisatie kwam daardoor in problemen omdat de VS goed waren voor 22 procent van het budget.

Het land zegt “geëngageerd te blijven als observerend niet-lid van de organisatie om de visie, perspectieven en expertise van de VS te vertegenwoordigen”.