In beeld

Veilen is een kunst apart!

Het enige schilderij van Leonardo da Vinci dat nog privé-bezit is, wordt op 15 november bij Christie’s in New York geveild. We verzamelden de leukste foto’s van kijkdagen van veilinghuizen.

Twee veiligheidsmedewerkers houden een oogje in het zeil bij het enige schilderij van Leonardo da Vinci (1452-1519) dat nog privé-bezit is. Salvator Mundi, een portret van Jezus als redder van de wereld wordt op 15 november geveild bij Christie’s in New York. De verwachte opbrengst is 100 miljoen dollar.
Jewel Samad / AFP
Sotheby’s veilt november 2017 het schilderij ‘Les amoureux’ van Marc Chagall. Begin oktober toonde het veilinghuis het uit 1928 daterende schilderij in London aan potentiële kopers. Verwacht wordt dat dit doek het veilingrecord voor Chagall, dat nu op bijna 15 miljoen dollar staat, zal breken.
Foto Reuters
Twee uit 2008 daterende schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Kaari Upson, getiteld ‘For a Good Time’, in september 2017 door Sotheby’s in Londen geveild als onderdeel van de collectie van fotograaf Mario Testino. Ze werden verkocht voor omgerekend 41.670 euro.
Foto Ben Stansall / AFP
Christie's veilde in juni 2015 in Londen een zelfportret uit 1931 van de Indiase kunstenares Amrita Sher-Gil. Het bracht 2,5 miljoen euro op.
Foto Andy Rain/ EPA
Christie’s veilde in februari 150 kunstvoorwerpen van popzanger Sting. Dit bord van Picasso, ‘Visage aux grands yeux’, bracht 7.325 euro op.
Foto Toby Melville / Reuters
Francis Bacons ‘Two Studies for a Self-Portrait’ uit 1970 werd april vorig jaar door Sotheby’s in Londen geveild voor 30,7 miljoen euro.
Foto Ben Stansall/ AFP
Hartvormige diamant ‘La legende’, in mei door Christie’s in Genève geveild voor 12,7 miljoen euro.
Foto Martial Trezzini/ EPA
Christie’s veilde in maart in Londen Mark Rothko’s schilderij ‘No.1’. De opbrengst: 12,3 miljoen euro.
Foto Matt Dunham/ AP
Negentiende-eeuws Frans bed van mahoniehout, in februari bij Sotheby’s in Londen op een erotica-veiling aangeboden met een richtprijs van 580.000-1.000.000 euro. Niet verkocht.
Foto Will Oliver/ EPA
Diamanten ketting die aan de Russische tsarina Catharina de Grote (1729-1796) is toegeschreven. November vorig jaar aangeboden door Sotheby’s in Genève met een richtprijs van 3 tot 5 miljoen dollar.
Foto Fabrice Coffrini/ AFP
Een witte truffel van 1.170 gram, die november vorig jaar voor 100.500 euro werd geveild bij de World Alba White Truffles Auction in Itailië. Een Chinese chefkok was de koper.
Foto Giuseppe Cacace/ AFP
Sotheby’s veilde in februari in Londen Pablo Picasso’s schilderij ‘Plant de tomates’ uit 1944. De opbrengst: 19,8 miljoen euro.
Foto Peter Nicholls / Reuters
Houten kip, een van de vijfhonderd voorwerpen uit de nalatenschap van Deborah, de gravin van Devonshire, vorig jaar februari liet veilen bij Sotheby’s in Londen. De kip bracht 4.800 euro op, de hele collectie 2 miljoen.
Foto Frank Augstein/ AP
De eerste vier edities van de verzamelde toneelstukken van Shakespeare, verschenen tussen 1623 en 1686, werden in mei door Christie’s Londen geveild voor 2,8 miljoen euro.
Foto Kirsty Wigglesworth/ AP
Gouden kroon, gemaakt door Zoe Bradley. De Britse kunstenares stelde vorig jaar januari vijf kunstwerken ten toon in de Londense galerie van Sotheby’s.
Foto Matt Dunham / AP
Sotheby’s veilde januari vorig jaar in Londen Henri Matisse’s schilderij ‘La Lecon de piano’. De opbrengst: ruim 14 miljoen euro.
Stefan Wermuth/ Reuters
Houten masker van de Baule, dat in mei door Christie’s New York werd geveild voor 570.000 euro.
Foto Kirsty Wigglesworth/ AP