Persconferentie over onderzoek Anne Faber in Zeewolde

Forensische experts doen onderzoek in een afgezet gebied. De vermiste vrouw is nog niet gevonden.

De politie onderzoekt het gebied waar het lichaam van Anne Faber vermoedelijk verborgen is.
De politie onderzoekt het gebied waar het lichaam van Anne Faber vermoedelijk verborgen is. Foto Koen van Weel/ANP

Politie, justitie en de gemeente Zeewolde houden donderdagavond om 18.00 uur een persconferentie over de ontwikkelingen in het onderzoek naar Anne Faber. De bijeenkomst is op het gemeentehuis van Zeewolde (Flevoland).

Lees ook: Persconferentie: Lichaam vermiste Anne Faber gevonden

De politie startte donderdag een zoekactie op een plek bij Zeewolde waarvan ze vermoedt dat daar het lichaam van Anne Faber ligt. Een politiewoordvoerder zei eerder op de dag dat de vermiste 25-jarige vrouw nog niet gevonden is.

Intussen werd duidelijk dat de 27-jarige verdachte Michael P. nog in ieder geval twee weken blijft vastzitten.

Nulderpad

Forensisch experts doorzoeken een locatie in de omgeving van het Nulderpad, in een bosgebied buiten Zeewolde. Afgelopen nacht heeft de politie het gebied afgezet. Er is “één specifieke plek gevonden waar vermoedelijk het lichaam van Anne verborgen is”, aldus de politie. De onderzoekers “werken van buiten naar binnen in een straal van 150 meter naar de specifieke plek waar we vermoeden dat Anne Faber ligt”, zegt een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP.

Verdachte Michael P. moest donderdag voorkomen voor de rechter-commissaris. Die heeft bepaald “dat er op dit moment voldoende verdenking tegen de verdachte is om hem langer vast te houden”.

De plek waar de politie zoekt naar Anne Faber.

De woordvoerder zegt het sterke vermoeden te hebben dat Faber donderdag wordt gevonden. Haar familie is daarover ingelicht. Het zal volgens de politie “langere tijd” duren voordat de zoekactie voltooid is, omdat de onderzoekers voorzichtig te werk moeten gaan. Zo zorgen ze ervoor dat er geen sporen verloren gaan.

NRC-verslaggever Eppo König is ter plaatse. Hij zegt dat de zoekactie zich concentreert op een dichtbegroeid gebied. Dat er inmiddels mobiele toiletten zijn gearriveerd, duidt erop dat mogelijk nog uren duurt voordat er duidelijk is over de uitkomst van het onderzoek.

Twitter avatar e_konig Eppo König Koffie, thee en dixies zijn aanwezig - het kan opnieuw een urenlange operatie zijn, zegt de politie. https://t.co/RD37hOn2bB

Andere zoekacties liggen stil

Zolang het onderzoek in Zeewolde duurt, liggen andere zoekacties stil. Eerder richtte de zoektocht naar Faber zich vooral op het gebied rond Huis ter Heide en Den Dolder, zo’n veertig kilometer van Zeewolde. Faber verdween daar vermoedelijk. Woensdag breidde de politie de zoektocht uit naar Zeewolde. De hoofdverdachte in de vermissingszaak, Michael P., komt daarvandaan. De oorspronkelijke zoektocht op woensdag leverde niets op. “Onderzoeksinformatie” leidde de politie woensdagavond naar het gebied bij het Nulderpad.

Twitter avatar PolitieFlevo Politie Flevoland Nu onderzoek op specifieke plek omgeving Nulderpad #Zeewolde. Vermoeden dat het lichaam van #AnneFaber daar verborgen is. Gebied is afgezet.

Faber verdween op 29 september tijdens een fietstocht. Het laatste signaal van haar mobiele telefoon kwam uit de buurt van Den Dolder en Huis ter Heide. Daar heeft het grootste deel van de zoekactie zich tot nu toe afgespeeld. De politie kreeg assistentie van het leger, het Rode Kruis en vrijwilligers. Vorige week werden Fabers fiets, jas en rugzak gevonden.

Maandag hield de politie verdachte Michael P. aan. De 27-jarige man zat in een psychiatrische kliniek in Den Dolder het laatste restant van een celstraf van elf jaar uit. Die kreeg hij opgelegd voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010, en voor zijn rol in vijf gewapende berovingen. Vermoedelijk zat P. vast onder een los regime, waardoor hij soms de kliniek uit mocht.