NPO gunt tijdslot Nieuwsshow aan Omroep Max

Radioplannen 2018 De beslissing ligt uiterst gevoelig. AVROTROS heeft al aangegeven in beroep te gaan als het besluit definitief wordt.

Niet AVROTROS, maar Omroep Max mag op zaterdagochtend op Radio 1 een nieuwsmagazine gaan maken. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gunt het tijdslot van de Nieuwsshow (AVROTROS), een van de best beluisterde programma’s van de zender, vanaf 2018 aan Max. Dat maakte de NPO dinsdag bekend, samen met zijn plannen voor de radioprogrammering van 2018. De beslissing ligt gevoelig in Hilversum. AVROTROS heeft al gezegd in beroep te gaan tegen de beslissing van de NPO, als de programmering definitief wordt, waarschijnlijk op 31 oktober.

De NPO kiest hiermee voor het presentatieduo, Peter de Bie en Mieke van der Weij, in plaats van voor de omroep, AVROTROS. De Bie en Van der Weij stapten na een interne ruzie bij AVROTROS over naar Max. In een persbericht schrijft de NPO: „Dit presentatieduo wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de luisteraar en de NPO kiest ervoor om deze opstelling in een nieuw programma op zaterdagochtend voort te zetten.”

Ook andere plannen van de NPO liggen gevoelig, bijvoorbeeld het voornemen om dj Rob Stenders (BNNVARA) te laten terugkeren op Radio 2. Stenders ging deze zomer van AVROTROS naar BNNVARA met het idee Platenbonanza, een goed beluisterd programma op Radio 2, te kunnen blijven maken. De NPO besloot echter dat het tijdslot, 14.00 tot 16.00 uur doordeweeks, bij AVROTROS bleef. Die omroep zette vervolgens Annemieke Schollaardt op dat tijdstip.

Domino-effect

Als Stenders terugkeert, is het plan van de NPO om Schollaardt, die daar pas vanaf 1 september draait, naar 20.00 tot 22.00 uur te verplaatsen. De Staat van Stasse (KRO-NCRV) met Stefan Stasse die op dat tijdslot gepland staat, vertrekt dan naar Radio 5, van 20.00 tot 22.00 uur, waardoor Volgspot (KRO-NCRV) op zijn beurt naar 22.00 tot 00.00 uur moet. Thuis op 5 (EO) verdwijnt dan als gevolg van dit domino-effect. De EO wil daarover „niet via de media reageren”.

Dat niet alle omroepen blij zijn met dit besluit „beseft de NPO terdege”. Daarom biedt de NPO een „extra mogelijkheid” aan het College van Omroepen (CvO), een adviesorgaan met alle omroepdirecteuren, om met een alternatief te komen voor de vier tijdslots op NPO Radio 2 en 5.

„Normaal krijgt elke omroep apart de kans zijn bedenkingen te uiten”, legt een NPO-woordvoerder uit. „Maar omdat dit veel impact heeft, hebben we een extra stap in de procedure verwerkt, waardoor de omroepen gezamenlijk met een alternatief voorstel kunnen komen.”

„Eigenlijk is er niks besloten”, reageert een woordvoerder van AVROTROS. „De NPO heeft nu alleen het probleem bij ons gelegd.” Donderdag zou het CvO samenkomen om een alternatief te bespreken.

De plek van de Nieuwsshow valt niet onder de vier tijdslots waarvoor de omroepen een alternatief kunnen bedenken. Volgens de woordvoerder van AVROTROS is het echter nog niet uitgemaakt dat de zaterdagmorgen naar Omroep Max gaat. „Wat ons betreft is er nog niks veranderd.” Naast AVROTROS, heeft ook KRO-NCRV aangegeven juridische stappen te ondernemen als De Staat van Stasse naar NPO Radio 5 moet vertrekken.