Na de couppoging

Ook HRW heeft bewijs voor marteling in Turkse cellen

Mensen die verdacht worden van terrorisme of betrokkenheid bij de mislukte coup van vorig jaar, zijn gemarteld in Turkse gevangenissen. Dat schrijft Human Rights Watch in een donderdag gepubliceerd rapport. Eerder berichtte Amnesty over gevallen van mishandeling, marteling en verkrachting van gedetineerden. Het HRW-rapport vermeldt recente zaken waarbij de politie in totaal 22 mensen martelde of ernstig mishandelde. Het rapport is gebaseerd op interviews met advocaten en familie van de verdachten en rechtbanktranscripten. Daaruit blijkt dat de Turkse politie de verdachten ernstig bedreigde, in elkaar sloeg en in enkele gevallen seksueel mishandelde. Via de Turkse pers en op sociale media zijn veel meer gevallen van marteling in hechtenis naar buiten gekomen. HRW: „Zulke berichten suggereren dat marteling en mishandeling in politiebewaring een wijdverbreid probleem zijn geworden.” (NRC)