Fipronilschandaal

Bestuurders Chickfriend vrij in afwachting proces

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend komen vrij in afwachting van hun proces. Dat bepaalde de rechter van Overijssel woensdag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar het fipronilschandaal. Volgens de rechtbank waren er geen redenen om de mannen nog in hechtenis te houden. Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en het voorhanden hebben van een biocide. Chickfriend verkocht bewust een middel dat fipronil bevatte, waarmee pluimveebedrijven bloedluis kunnen verdelgen. Hierdoor raakten de eieren besmet met fipronil en die moesten massaal teruggeroepen worden. Mensen die de stof binnen krijgen kunnen last krijgen van zweetaanvallen, misselijk of duizelig worden en hoofd- of buikpijn krijgen. (NRC)