AMSTERDAM - Bij de burgemeesterswoning worden bloemen gebracht ivm het overlijden van de burgemeester Eberhard van der Laan. De stadsvlag hangt halfstok. ANP OLAF KRAAK

Olaf Kraak

Interview

Veertien plekken waar Van der Laan zijn stempel op wist te drukken

Eberhard van der Laan Vrijdag brengen duizenden Amsterdammers een laatste groet aan burgemeester Eberhard van der Laan, die vorige week op 62-jarige leeftijd overleed. Van der Laan wordt zaterdag begraven. Hij speelde in veel Amsterdamse dossiers een beslissende rol. Een overzicht.

Een burgemeester die van aanpakken hield. Dat is misschien wel de meest kenmerkende eigenschap van Eberhard van der Laan die in de week na zijn overlijden naar boven kwam. De burgemeester speelde een beslissende rol in veel dossiers en wist – zowel voor als achter de schermen – patstellingen te doorbreken of net dat beslissende zetje te geven.

Als burgemeester was Van der Laan verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad, maar dat weerhield hem niet om ook buiten zijn portefeuille zijn invloed te laten gelden. Of het nu ging om het 538-feest op het Museumplein, een zwaar beveiligd debat in De Balie of de oprichting van de vechtsportautoriteit om de vechtsport te reguleren: hij zat er vaak bovenop.

Veertien locaties waar burgemeester Van der Laan zijn stempel op wist te drukken. Klik met je muis (of vinger op mobiel) op de locaties voor de tekst.

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Gay Pride 2016. Remko de Waal/ANP
Maart 2014: Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, burgemeester Eberhard van der Laan, de Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte tijdens de ondertekening van het gastenboek in het Rijksmuseum. Jerry Lampen/ANP
Eberhard van der Laan zingt het Amsterdamse sinterklaaslied tijdens de intocht van Sinterklaas in november 2012. Erik van ’t Woud
Eberhard van der Laan in 2011 na de opening van het monumentaal Apenhuis en Vogelhuis van dierentuin Artis. Toussaint Kluiters /ANP
Johan Cruijff gaat onder toeziend oog van burgemeester Eberhard van der Laan op de foto met een jonge fan tijdens de opening van een Cruyff Court in het Amsterdamse Betondorp. in juni 2014. Robin van Lonkhuijsen/ANP

Lees ook: de necrologie van Van der Laan: kordaat, empathisch en af en toe driftig