Blokker doet Intertoys-winkels van de hand

De Britse investeerder Alteri gaat de speelgoedzaken overnemen. Blokker Holding wil al zijn winkelketens behalve Blokker kwijt.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Blokker Holding gaat speelgoedketen Intertoys verkopen aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri. Dat heeft het familiebedrijf donderdag bekendgemaakt. De verkoop volgt uit de beslissing die het noodlijdende concern in mei nam om al zijn winkelketens behalve het naamgevende Blokker van de hand te doen.

Hoeveel geld met de overname gemoeid is, maakt Blokker Holding niet bekend. Blokker en Alteri hopen dat de deal voor eind november rond is. Voor die tijd spreekt de centrale ondernemingsraad van Blokker zich er nog over uit.

Familiebedrijf brokkelt af

Met de verkoop van Intertoys brokkelt het omvangrijke familiebedrijf dat Blokker Holding vroeger was steeds verder af. In 2010 had het concern drieduizend winkels, met naast Intertoys formules als Blokker, Big Bazar, Xenos, Leen Bakker en Marskramer. De afgelopen jaren kwam het detailhandelconglomeraat echter in de problemen. Mede doordat Blokker te laat insprong op de trend van onlineverkoop, zag het de omzet sterk teruglopen. Vorig jaar boekte het bedrijf een recordverlies van 180 miljoen euro.

Wat ging er mis bij Blokker? Lees de reconstructie die NRC vorig jaar schreef: Blokker, een familiedrama

Om het bedrijf te redden, besloot Blokker Holding dit voorjaar al zijn winkelformules te koop te zetten. Alleen Blokker, de keten waaruit het imperium is ontsproten, blijft in handen van het moederbedrijf. Maar ook die keten voelt de pijn: van de 533 filialen moeten honderd “structureel verlieslatende” vestigingen dicht. De overgebleven winkels krijgen een nieuw assortiment en interieur. Ook voor honderd Marskramer-winkels valt het doek. Bij elkaar verliezen door alle sluitingen 1.900 medewerkers hun baan.

Leen Bakker

Leen Bakker was eind mei het eerste Blokker-onderdeel dat van eigenaar wisselde. De 170 woonwinkels van dat bedrijf ging over in handen van investeerder Gilde Equity Management. Die maatschappij was al de eigenaar van Kwantum, een grote concurrent van Leen Bakker.

Voor welke partijen zijn de winkels van Blokker Holding interessant? NRC zocht het uit: Winkelketens te koop, renovatie nodig

Intertoys heeft ongeveer vijfhonderd winkels, met ruim vierduizend medewerkers. De vestigingen staan niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Luxemburg. Onder de paraplu van Intertoys vallen ook de paar filialen van Bart Smit en Toys XL die nog over zijn. De ketens waren zelfstandig, maar in juni vorig jaar kondigde Blokker Holding aan dat het alle Bart Smit- en Toys XL-zaken ging ombouwen tot Intertoys-winkels. Die operatie is inmiddels grotendeels voltooid.