Rajoy wil eerst duidelijkheid over onafhankelijkheidsplannen

De Catalaanse regiopresident zinspeelde op een onafhankelijkheidsverklaring, maar wil eerst onderhandelen met Spanje.

Het kabinetsberaad, woensdagochtend.
Het kabinetsberaad, woensdagochtend. Foto Cesar P. Sendra/AFP

De Spaanse premier Rajoy wil eerst weten of de Catalaanse regiopresident Puigdemont de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet, voor hij eventueel besluit in te grijpen. Dat heeft hij woensdag gezegd in een persconferentie na een spoedvergadering van zijn kabinet. Vooraf werd verwacht dat Rajoy mogelijk artikel 155 in werking zou stellen, waarmee de regering in Madrid bijvoorbeeld het regiobestuur naar huis zou kunnen sturen.

Puigdemont zei dinsdag wel het mandaat te hebben om de onafhankelijkheid uit te roepen, maar het besluit daartoe enkele weken op te schorten in afwachting van onderhandelingen met de centrale Spaanse regering. In het kabinetsberaad van woensdagochtend werd besproken hoe de Catalaanse onderhandelingsstrategie het beste beantwoord kon worden.

Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Ante la confusión generada en Cataluña, el #CMin ha aprobado requerir a la Generalitat a que aclare si ha declarado… https://t.co/EwOhaZj0xy

Grondwet

Het Spaanse kabinet is van mening dat een eventuele Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring illegaal is, omdat die gebaseerd zou zijn op een door het Constitutionele Hof verboden referendum. Madrid heeft bij herhaling gezegd niet bereid te zijn tot onderhandelingen zo lang het regiobestuur handelt in strijd met de grondwet, onder meer door een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren.

De centrale Spaanse regering heeft volgens het grondwetsartikel 155 de mogelijkheid om in Catalonië in te grijpen als de regio handelt in strijd met de grondwet. Zo heeft Rajoy, met instemming van de Senaat, de mogelijkheid om het Catalaanse regiobestuur naar huis te sturen. Daartoe bleek Rajoy woensdag nog niet bereid.

Lees ook: Verdeelde separatisten roepen maar halve ‘independència’ uit

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis noemde de verklaring van Puigdemont van dinsdag eerder op de Franse radio een “een truc om het ene te zeggen en het tegenovergestelde te doen”. Wel zei hij dat binnen de grenzen van de grondwet ruimte bestaat voor onderhandelingen.