Slechts 54 pagina’s? Het dikste akkoord ooit

Het regeerakkoord van Rutte III is het langste uit de geschiedenis. Met 68 genummerde pagina’s lijkt het relatief kort, maar met ruim 40.000 woorden is het net iets langer dan het akkoord van Paars II uit 1998 (97 genummerde pagina's), blijkt uit een snelle analyse van het regeerakkoord door hoogleraar Arco Timmermans en universitair docent Gerard Breeman van de Universiteit Leiden.

De arbeidsmarkt krijgt relatief het meeste aandacht in dit regeerakkoord (15 procent van de tekst), terwijl dit bij de akkoorden van Rutte II en Balkenende IV onderwijs en sociale zaken waren. Zorg staat nu op de tweede plek qua aandacht, gevolgd door immigratie en integratie. Dat thema kreeg alleen meer aandacht in Rutte I, toen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV gingen regeren.

Nu de economische crisis voorbij is, besteedt de coalitie aan de economie relatief minder woorden dan in eerdere akkoorden. Opmerkelijk is ook de verminderde aandacht voor het openbaar bestuur en democratische vernieuwing, aldus Timmermans en Breeman. „We moeten terug tot 1965 om zo’n laag aandachtsniveau te vinden. Dat was aan de vooravond van de oprichting van D66, de vernieuwingspartij die nu mee heeft getekend voor de afschaffing van het referendum.”