Politie verijdelt helikopterontsnapping uit gevangenis

Bij de actie werd een verdachte in het Limburgse Roosteren door de politie doodgeschoten.

De actie werd uitgevoerd door het Amsterdams Parket
De actie werd uitgevoerd door het Amsterdams Parket Foto Koen van Weel/ANP

De politie heeft bij een actie in het Limburgse Roosteren, ten zuidwesten van Roermond, een verdachte doodgeschoten. Hij wilde samen met twee anderen met een gekaapte helikopter een gedetineerde uit de Penitentiaire Inrichting in Roermond bevrijden. De kaping is door een arrestatieteam verijdeld.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Verklaring incident politie-inzet Limburg https://t.co/nROuwFnqzD #Roosteren(L) via @Politie

De politie had al het vermoeden dat er een vluchtpoging op handen was. De drie zouden een gevangene die vastzit voor betrokkenheid bij een liquidatie in het Amsterdamse criminele milieu willen bevrijden.

Achtervolging

De actie werd gecoördineerd door het Amsterdams Parket. De politie wilde drie verdachten aanhouden en voerde “een achtervolging met hoge snelheden” uit. Daarbij werd een van de verdachten neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen. De overige twee verdachten werden wel aangehouden.

Tijdens de achtervolging liet een van de verdachten een langwerpige tas achter met daarin onderdelen van een semi-automatisch wapen. Ook werden er voorwerpen gevonden die mogelijk hadden kunnen helpen bij het bevrijden van de gedetineerde. De politie is nog op zoek naar andere verdachten. Ook deze verdachten zijn bij politie en justitie bekend vanwege “hun relatie met de Amsterdamse liquidatiewereld”.

Twitter avatar Burgernet_NB Burgernet N-Brabant CRANENDONCK: Maarheze, Koenraadtweg. Politie is op zoek naar 2 of 3 Noord Afrikaanse mannen. Donker gekleedt. GE https://t.co/tkuV3fD8hQ

Identiteit niet bekend

De opgepakte verdachten zitten in beperkingen en mogen, behalve met hun advocaat, geen contact met de buitenwereld onderhouden. Over de identiteit van de gevangene en de opgepakte mannen is niets bekendgemaakt.

Bronnen melden aan het AD dat de crimineel die had willen ontsnappen Benaouf A. is. A. zit een celstraf van twaalf jaar uit voor de liquidatie van de Marokkaans-Nederlandse misdadiger Najeb Bouhbouh in 2012. Die moord wordt gezien als een aanjager van de ‘Mocro Wars’ die sindsdien al veel mensen uit de Amsterdamse onderwereld het leven heeft gekost.

De Penitentiaire Inrichting was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar. De politie wilde na het vrijgeven van een persverklaring geen verdere informatie geven.

De locaties van de gevangenis en van de plek waar een verdachte door de politie werd neergeschoten: