Orkanen

AIG vreest 3 miljard dollar verlies door orkaanschade

De Amerikaanse verzekeraar AIG verwacht een recordverlies van zo’n 3 miljard dollar in het derde kwartaal. Volgens de verzekeraar komt dit vooral door de hoge kosten die het snel uitkeren van schadevergoedingen na de orkanen Harvey, Irma en Maria met zich meebracht.

Harvey was voor AIG de grootste kostenpost: de eerste zware orkaan die de VS dit jaar trof, veroorzaakte een verlies van rond de 1,2 miljard dollar. Orkaan Harvey richtte eind augustus enorme wind- en waterschade aan in Texas, Louisiana en – in mindere mate – in Kentucky en Tennessee. Kredietbeoordelaar Moody’s berekende dat Harvey de ‘duurste’ storm was in de geschiedenis van de VS.

Bij orkaan Irma, die vooral de Caribische eilanden raakte, liggen de kosten voor AIG eveneens rond de 1 miljard dollar. Irma richtte voornamelijk schade aan in de staat Florida. De kostenpost voor orkaan Maria schat AIG op zo’n 600 tot 700 miljoen dollar.

Volgens zakenbank Morgan Stanley kosten de drie orkanen de verzekeringssector zo’n 100 miljard dollar. Hoewel het hier mogelijk om het kostbaarste kwartaal uit de geschiedenis gaat, hebben verzekeraars volgens Morgan Stanley genoeg geld in kas om de klap te kunnen opvangen. (NRC)