NRC wint VOJN-award voor online journalistiek

NRC won de prijs in de categorie ‘storytelling’ voor een onlineverhaal over de stroomstoring in Amsterdam van januari.

Hugo Logtenberg (links) en Derk Stokmans na het in ontvangst nemen van de prijs.
Hugo Logtenberg (links) en Derk Stokmans na het in ontvangst nemen van de prijs. Foto Wieland van Dijk

NRC heeft woensdagavond de VOJN-award gewonnen in de categorie ‘storytelling’. De prijs ging naar onderzoeksjournalisten Derk Stokmans en Hugo Logtenberg, voor hun reconstructie van wat er gebeurde tijdens de grote stroomstoring in Amsterdam van afgelopen januari.

In het grafisch bijzonder vormgegeven verhaal wordt uitgeplozen hoe één verroest draadje leidde tot een enorme stroomstoring. Deze reconstructie werd gebaseerd op (interne) rapportages van betrokken instanties, documenten verkregen via de Wet Openbaarheid van Bestuur en tientallen gesprekken met direct betrokkenen en experts. Volgens juryvoorzitter Piet Bakker las het verhaal als een spannend jongensboek.

Voor de categorie ‘storytelling’ ontving de VOJN 42 inzendingen. De twee andere genomineerden waren de Volkskrant en NOS/FunX. Logtenberg zei woensdagavond blij te zijn met de onderscheiding:

“Dit is een fantastische prijs voor een verhaal dat veel mooier online was dan in de papieren krant mogelijk was.”

De onlineproductie van Stokmans en Logtenborg kwam tot stand in nauwe samenwerking met Miriam Vieveen (vorm), Kirsten Ruys (techniek) en Roos Liefting (graphics).

NRC was ook genomineerd in de categorie beste vlog. Die prijs ging naar de ‘formatievlog’ die de NOS bijhield omtrent de kabinetsformatie. De prijs voor beste podcast ging naar de ‘Man met de microfoon’. Vrij Nederland won de award voor beste opinie voor een videocolumn over de financiële gevolgen van klimaatverandering.

De verhalen over VVD-partijvoorzitter Henry Keizer leverden Follow the Money de prijs in de categorie Onderzoeksjournalistiek op. De Volkskrant kreeg de VOJN-award voor datajournalistiek voor een project over geld in de farmaceutische sector.

Het is de tweede keer dat NRC een VOJN-award wint. In 2014 won Lex Boon in de categorie ‘Beste gebruik van de nieuwe media’ met zijn productie over de Rotterdamse Kunsthalroof.

De VOJN zet zich in voor de bevordering van internetjournalistiek. De VOJN-awards worden sinds 2014 jaarlijks uitgereikt.