Meubels

Omzet IKEA Nederland stijgt met 4,3 procent door actieve woningmarkt

Foto Getty Images

Nederlandse IKEA-winkels hebben van september 2016 tot september 2017 een omzet van 1,2 miljard euro gedraaid en de inkomsten namen met 4,3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd persbericht van de IKEA Group, de grootste franchisetak van het Zweedse meubelconcern. IKEA schrijft de omzetstijging toe aan de aangetrokken economie en de hoge activiteit op de woningmarkt.

De omzetcijfers omvatten de verdiensten van de twaalf Nederlandse IKEA-vestigingen die bij de IKEA Group horen, plus de opbrengsten van de webwinkel. Alleen het filiaal in Delft, een opzichzelfstaand onderdeel, valt buiten de cijfers.

De twaalf IKEA-winkels zagen vooral de verkoop van keukens sterk toenemen. Ook een dienst waarmee klanten online meubels kunnen reserveren, om die later in de winkel af te halen, zorgde volgens IKEA voor extra omzet.

De IKEA Group als geheel maakte ook meer omzet: 34,1 miljard euro, 3,8 procent meer dan in 2016. Dat komt vooral doordat IKEA 15 nieuwe vestigingen wereldwijd opende. Winst werd niet bekend gemaakt. De omzetcijfers van de IKEA Group zeggen veel over hoe IKEA er als geheel voor staat, maar niet alles. De franchisenemer bezit 357 van de 405 IKEA-winkels. (NRC)