Defensie krijgt er de komende jaren veel geld bij: na onderwijs is het de tweede grootste investeringspost.
Daarnaast wordt er structureel 20 miljoen extra uitgetrokken voor „forse uitbreiding van cybercapaciteit en technologie bij alle krijgsmachtonderdelen”. Opvallend is dat er in het akkoord niks staat vermeld over de salarissen van defensiepersoneel. Bij defensie is er inmiddels al vier jaar geen cao, en de onvrede over de arbeidsvoorwaarden bij het personeel is groot. Voor militairen die tijdens een missie gehandicapt of getraumatiseerd zijn geraakt, wordt binnen de defensiebegroting wel een apart fonds opgericht waarin 20 miljoen euro wordt gestort.
In plaats van de bestaande Internationale Veiligheidsstrategie wil het nieuwe kabinet een nieuwe, gecombineerde veiligheidsstrategie formuleren waarin naast buitenlandse dreigingen ook binnenlandse dreigingen, zoals terrorisme, worden opgenomen. In het regeerakkoord wordt verder benadrukt dat eventuele nieuwe missies „voor langere duur” en met „voldoende omvang” moeten worden aangegaan.
Defensie trekt bij de buitenlandse missies nauw op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er komt meer geld bij voor de Nederlandse ambassades in het buitenland: 40 miljoen euro. Hiermee wordt een deel van de bezuinigingen van vorige kabinetten teruggedraaid. „Nederland streeft ernaar koploper te worden in consulaire dienstverlening”, aldus het regeerakkoord.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/10/web_1110binpresentatiera01.jpg)
In de buitenlandparagraaf van het regeerakkoord is wederom
De coalitiepartijen vinden dat op zoek moet worden gegaan naar een alternatieve vorm van samenwerking tussen de Europese Unie en Turkije
Nederland en Duitsland hebben beide gespannen relaties met Turkije. Deze zijn terug te voeren op de bemoeienis van Turkije met in Nederland en Duitsland woonachtige Turken.
Over Europa schrijft het aanstaand kabinet dat het
Wel wil het nieuwe kabinet strenger toezicht in EU-verband op nationale begrotingen. En verder wil het de klok eigenlijk terugdraaien in de muntunie. „De afspraak dat schulden van het ene land niet door andere landen worden overgenomen