Kenia in verwarring over nieuwe verkiezingen

Oppositie haakt af

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft zich dinsdag teruggetrokken voor de presidentsverkiezingen die eind deze maand zouden worden gehouden. Zijn besluit heeft Kenia in verwarring gestort. Onduidelijk is of er nu verkiezingen komen met alleen zittend president Uhuru Kenyatta. Volgens de wet blijft Odinga’s naam op het stembiljet staan.

Odinga eist eerst hervorming van de kiescommissie, waarna dan over drie maanden nieuwe verkiezingen zouden moeten worden gehouden. Nieuwe verkiezingen zijn nodig omdat de Hoge Raad de verkiezingsoverwinning van Uhuru Kenyatta in augustus ongeldig heeft verklaard wegens grove onregelmatigheden. De rechters gaven de kiescommissie daarvan de schuld. Odinga zegt nu dat de door zijn partij geëiste hervormingen van de kiescommissie niet zijn doorgevoerd en dat daardoor geen geloofwaardige verkiezingen mogelijk zijn.

Diplomaten en analisten zijn het er niet over eens of er nog verkiezingen zullen komen. Kenyatta en zijn running mate William Ruto zeiden dat ze eind deze maand zoals gepland naar de stembus zullen gaan. In het parlement diende hun partij echter een amendement op de Grondwet in om een kandidaat tot winnaar te verklaren als zijn tegenstander zich terugtrekt.

Kenyatta won in augustus met een meerderheid van 1,4 miljoen stemmen. Hoewel deze zege volgens Odinga door fraude werd bereikt, sprak de Hoge Raad daar niet over. Het patroon van de uitgebrachte stemmen wijst erop dat Odinga, die vier keer aan verkiezingen meedeed, veel terrein heeft verloren. Het is onwaarschijnlijk dat hij een nieuwe ronde wel wint.

    • Koert Lindijer