Recensie

Recensie Media

Horror-tv-serie ‘Lore’ bewijst crossover-potentie van de podcast

    • Hans Klis

Zacht getik van metaal op metaal. Voorzichtig gewrik met een beitel. Nat gekraak van een schedel en hersenweefsel. In de tweede aflevering van Amazon-serie Lore wordt een lobotomie klinisch en confronterend in beeld gebracht, op een manier die we kennen uit talloze horrorfilms. De vijf minuten durende scène, met een close-up van de voorafgaande elektrotherapie en het onvrijwillige stuiptrekken van de vrouwelijke patiënt na afloop, bezorgt de kijker echter alsnog een fikse steen in de maag. De reden: dit is geen horrorfantasie maar een reconstructie van een waargebeurd verhaal.

Lore, dat vanaf 13 oktober op Amazon Video te zien is, is gebaseerd op de gelijknamige podcastreeks van Amerikaanse schrijver Aaron Mahnke. Sinds maart 2015 vertelt hij twee keer per maand griezelige waargebeurde verhalen, zoals de bovengenoemde gruwelijke scène uit de geschiedenis van de psychiatrie, maar ook die achter klassieke horrorverhalen zoals Dracula. Lore is het beste te beschrijven als een soort Griezelhandboek voor volwassenen met een vleugje van de inmiddels legendarische podcastserie Serial. De afleveringen zijn zo informatief dat je een nachtlampje aanhoudt ’s nachts. De reeds zeventig afleveringen van zo’n dertig minuten staan steevast in de top vijftig best beluisterde podcasts.

De zes afleveringen van het eerste televisieseizoen van Lore zijn verfilmingen van al eerder gemaakte podcast-afleveringen. Amazon bijt het spits af met de aflevering ‘They Made A Tonic’. Een wanhopige door tuberculose geplaagde Amerikaanse familie zoekt in de negentiende eeuw naar een manier om de laatst overgebleven familieleden tegen de ziekte te beschermen. De aflevering volgt bijna tot op de letter het kernverhaal van het podcastscript. Ook in de televisieversie trekt de zwoele hypnotische stem van Mahnke de kijker het verhaal binnen. Veel zijstapjes die hij maakt in de podcast – zoals een historisch uitstapje naar Roemenië – blijven achterwege om de spanningsboog op te rekken en nieuwe plottwists mogelijk te maken. Samen met het gebruik van animaties, voortreffelijk acteerwerk en found footage-beelden komt dit de Amazon-serie ten goede; Mahnke hoeft niet elke seconde vol te praten. De kijker krijgt hierdoor wat meer ademruimte om alle informatie te verwerken.

Lore mist de intimiteit van de podcast – Mahnke fluistert niet meer door je oordopjes, maar dit wordt gecompenseerd door de sterke optredens van bekende televisie- en filmgezichten zoals Robert Patrick (Terminator 2, The X-Files) en Adam Goldberg (Saving Private Ryan, Fargo). De tv-serie van Amazon is een caloriearme versie van de podcast, die fans weinig nieuws zal bieden. Het is jammer dat de streamingdienst niet inzet op origineel, nieuw bronmateriaal. Lore bewijst wel de crossover-potentie van de podcast in andere media. Een lobotomie komt nu eenmaal harder aan als je de beitel hoort én ziet.