Het nieuwe kabinet wil de toestroom van migranten naar Nederland beperken en stelt hogere eisen aan hen die wel mogen blijven. Het kabinet erkent dat mensen die zijn gevlucht voor oorlog of onderdrukking bescherming verdienen. Maar dat hoeft niet per se in Nederland of Europa: het kabinet wil
Dat moet onder meer gebeuren door het oprichten van ‘veilige asielcentra’ buiten de Europese Unie. Daarvoor is meer geld nodig en betere samenwerking met landen van waaruit migranten vertrekken. „Nederland streeft naar een volwaardig Europees asielbeleid. Alleen gezamenlijk kunnen wij het grote vraagstuk van migratie aan”, staat in het regeerakkoord.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/10/web_1110binpresentatiera01.jpg)
Het plan is vergelijkbaar met de zogeheten Turkije-deal die de EU heeft gesloten met Turkije: dat land vangt migranten op die op weg zijn naar Europa in ruil voor geld. Zulke afspraken maakt het kabinet bij voorkeur in Europees verband en met „veilige derde landen, die materieel voldoen aan de voorwaarden van het Vluchtelingenverdrag”.
Om beter te kunnen inspelen op een onverwacht snelle toestroom van vluchtelingen, zoals in 2015, wil het kabinet het asielsysteem flexibeler maken. Dat moet onder meer gebeuren door op meerdere plaatsen in het land asielcentra te openen waar alle betrokken organisaties samenwerken.
In die centra vinden ook de gesprekken plaats tussen asielzoekers en de overheid over hun toekomst in Nederland. Als het aan het nieuwe kabinet ligt,
Wie definitief uitgeproceerd is, moet Nederland sneller verlaten. Voor wie dat niet doet, worden acht
Wie wél mag blijven, mag
Nieuwkomers moeten bovendien sneller integreren. „Actieve integratie door de asielzoeker zelf is daarbij het uitgangspunt.” Wie mag blijven, krijgt vanaf dag één taalles. De taaleisen gaan omhoog; daarvoor betaalt de overheid. De overheid krijgt sowieso weer een grotere rol. „Actieve integratie door de asielzoeker zelf is het uitgangspunt”, aldus het regeerakkoord, maar er wordt ook „stevig geïnvesteerd in effectieve inburgering door gemeenten.”
Het Kinderpardon wordt niet verruimd maar blijft in de huidige vorm bestaan. Tot slot gaat Nederland 250 extra vluchtelingen uitnodigen via VN-organisatie UNHCR: dat aantal wordt verhoogd van 500 nu naar 750.