‘Het is steeds moeilijker om hier geld te verdienen’

Bloemendaal

De villa’s zijn ontzagwekkend groot. De hockeyclub bloeit. Hier is eerder dit jaar massaal VVD gestemd. Dat valt te begrijpen als je door de wijk rijdt. De inwoners van de wijk aan de rand van de duinen, rond basisschool De Bloemendaalse Schoolvereniging, behoren tot de rijkste van Nederland.

Op de stoep voor de basisschool is het een komen en gaan van bakfietsen. Ouders komen hun kroost ophalen en zijn best bereid te vertellen wat zij vinden van het nieuwe kabinet – afgezien van enkele bekende Nederlanders uit de showbusiness van wie wij de naam niet verklappen, en die lastige vragen wegwuiven: „Ik doe niet aan politiek!”

Een aantal inwoners zegt geen verstand te hebben van politiek. Minder zwijgzaam zijn sommige kinderen. Een kereltje: „Mag ik vragen waar dit gesprek over gaat?” Zijn vriendje: „Ik vind dat de mensen in Nederland beter voor de natuur moeten zorgen. Er wordt te veel afval weggegooid. De natuur is het belangrijkste wat we hebben. Zonder natuur kunnen wij niet leven.” Ouders vertellen dat de politiek in Nederland altijd van compromissen aan elkaar hangt. Dat heeft voordelen, zegt een vrouw die niet met haar naam in de krant wil. Want: „Het is mooi dat wij in Nederland verschillende ideologieën kunnen verenigen, terwijl het elders in de wereld broeit.”

Nadelen zijn er ook, vindt Bob Zwezerijnen. „Het sluiten van compromissen is onvermijdelijk. Maar als je vraagt of er voldoende van de VVD-standpunten in dit regeerakkoord naar voren komen, dan zeg ik: te weinig.” Zwezerijnen begint over de hypotheekrente en de ‘aflosboete’ voor mensen die hun hypotheek (bijna) geheel hebben afgelost. Hij is blij dat er meer aandacht komt voor de trots op de eigen natie. „Ik vind het belangrijk dat we onze eigen feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis behouden.” Maar de houding tegenover buitenlanders zou wel wat minder soepel mogen. „Ik reis veel. Wij moeten ons in het buitenland toch ook aanpassen? Als ik in Iran ben, mag ik niet in T-shirt en korte broek rondlopen, ook al is het dertig graden.”

Bij hockeyclub HC Bloemendaal treffen we Doeke de Steur, ondernemer in de reclame. „Ik heb vertrouwen in premier Rutte”, zegt hij. Dat betekent niet dat hij het politieke klimaat in Nederland als geheel ondersteunt. Vooral de belastingen drukken zwaar. „Het wordt steeds moeilijker om in Nederland geld te verdienen. Ik denk weleens dat je beter naar het buitenland kunt gaan. Van de andere kant: er is in Nederland veel goed geregeld: de wegen, de zorg.” Langs de lijn staat ook Lilian Hendrick, directeur van een biotechbedrijf. Haar staat vooral het motto ‘Vertrouwen in de toekomst’ van het regeerakkoord tegen. „Als ik dat tegen mijn medewerkers zeg: reageren zij: huh, wat bedoel je?”