Recensie

Recensie

Het draait om noten van karakter bij Honing’s kwartet

Het vorige veelgeprezen album van saxofonist Yuri Honing en zijn kwartet was om van te zuchten. Verlangens, al dan niet beantwoord, van oerbegeerte tot fantasie, waren verklankt tot delicate jazz. Het nieuwe album ‘Goldbrun’ is wederom een mijlpaal van fluwelen kracht.

In een thematisch kader over Europa en helden in mythische en historische zin is de ambitie verder opgevoerd. Meer nog voert de muziek mee naar een onbeschrijfbare plek waarin het mijmeren en voelen is in gevoelstijd - voorbij de tijd die een klok aangeeft. Solo’s vormen geen hoofdzaak bij Honing, pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart. Meer draait het om noten van karakter in prachtig ademende jazz. In een sfeer van sereniteit en spanning klinkt de tenorsaxofoon zacht en tastend.