Gaswinning maar minimaal omlaag - teleurstellend voor Groningen

Gaswinning

Hoop in Noord-Nederland wordt met dit akkoord niet ingelost

Freek de Jonge onthult samen met Milieudefensie de grootste gebreide deken van Nederland aan Tweede Kamerleden als protest tegen het Gronings gas.
Freek de Jonge onthult samen met Milieudefensie de grootste gebreide deken van Nederland aan Tweede Kamerleden als protest tegen het Gronings gas. Foto Bart Maat/ANP

Zou hij er komen, die langverwachte “doorbraak” in de Groningse gasdiscussie? Vooraf was er in de provincie de hoop dat dit kabinet – het eerste sinds de problemen veroorzaakt door gaswinning in 2012 de kop op staken – grote stappen zou nemen. Wellicht meer bevoegdheden voor Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, een ambitieus afbouwplan voor de winning. Een oplossing voor de totaal vastgelopen onderhandelingen over het nieuwe schadeprotocol.

Uit het regeerakkoord – er lekte over dit onderwerp niks - blijkt nu dat het kabinet daar voorzichtig delen van oppakt. De gaswinning krijgt met twee pagina’s behoorlijk veel ruimte en Alders kan op een nog uit te werken wijze inderdaad een onafhankelijkere positie verwachten. Maar de gaswinning gaat gedurende de hele kabinetsperiode met maar een heel kleine stap omlaag: van 21,6 miljard m3 per jaar naar rond de 20 miljard.

Dat is lang niet zoveel als men in het noorden hoopte. Vooral in de dagen dat er nog met GroenLinks werd gesproken waren de verwachtingen hoog, maar ook daarna hoopte men nog altijd op structurele verlaging. De Groningse SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar tweette al snel na het verschijnen van het akkoord: “Minder is beter, maar dat moet sneller kunnen!”

Twitter avatar eelcoeikenaar Eelco Eikenaar Gaswinning naar beneden met 1,5 miljard kuub. Minder is beter. Maar dat moet sneller kunnen. Alles uit de kast!

Wel komt er een publiek schadefonds waar de schadeafhandeling uit betaald zal worden. Groningers hopen dat dat een einde zal maken aan discussies met de aansprakelijke Nederlandse Aardolie Maatschappij. Of de Staat nu inderdaad ook die rol overneemt en zal gaan voorschieten is nog niet bekend; de tekst is daar niet volledig helder over.

Misschien wel het meest opvallend voor Groningen is het ene zinnetje waarin de provincie een belangrijke rol toebedeeld krijgt in de energietransitie. Het is de bedoeling dat Groningen dé plek wordt waar gewerkt gaat worden met nieuwe energiebronnen, mede door een nieuw regiofonds dat 2,5 procent van de aardgasbaten behelst. Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester van de stad Groningen Peter den Oudsten reisden onder andere voor dit ene zinnetje vaak naar Den Haag, waar ze benadrukten hoeveel ervaring Groningen al heeft met de energiesector en hoezeer de provincie dit verdiende na de gasellende. Er werd zelfs een gelikte website opgericht puur ter promotie van deze ene zin.

Die boodschap is in ieder geval aangekomen. Maar verder zal men in Groningen toch ook een akkoord zien dat maar deels de hoop waarmaakte.