Duurzame energie

Heijmans bouwt ‘zonne-geluidsschermen’

Solar Highways.
Solar Highways. Foto ANP

Bouwer Heijmans begint samen met Rijkswaterstaat een proef met energieopwekkende geluidsschermen. Langs de A50 ter hoogte van Uden gaat het bedrijf over 400 meter geluidsschermen plaatsen met zonnepanelen aan beide kanten. De panelen moeten genoeg energie opwekken voor veertig tot zestig huishoudens, aldus Heijmans en Rijkswaterstaat.

De geluidswering langs de A50 bij Uden was sowieso aan vervanging toe. Samen met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) gaan Rijkswaterstaat en Heijmans nu onderzoeken wat het project ‘Solar Highways’ zal opleveren. Begin 2018 begint de proef, eind 2018 moeten de panelen op het lichtnet zijn aangesloten. De glazen schermen zijn vijf meter hoog, waarvan de bovenste vier uit zonnepanelen zullen bestaan, die er „vandalismebestendig” in zijn gebouwd.

Volgens Heijmans staan er op dit moment in Nederland zo’n 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs spoor- en snelwegen, die mogelijk allemaal omgebouwd kunnen worden tot ‘zonne-geluidsschermen’. (NRC)