Christie’s veilt laatste schilderij van Da Vinci dat nog in particuliere handen is

Veiling ‘Salvator Mundi’, het enige werk van Leonardo da Vinci dat niet in handen van een museum is, wordt half november geveild. Het moet 100 miljoen opbrengen.

Het enige schilderij van Leonardo da Vinci (1452-1519) dat nog privé-bezit is, wordt op 15 november bij Christie’s in New York geveild. Het gaat om het schilderij Salvator Mundi, een portret van Jezus als redder van de wereld. Het is een van de circa vijftien schilderijen die van de maker van de Mona Lisa bewaard zijn gebleven. In 1958 werd het in Londen bij Sotheby’s voor 45 pond geveild. Nu verwacht Christie’s een opbrengst van 100 miljoen dollar.

Lang werd gedacht dat Salvator Mundi een werk van een navolger van Leonardo da Vinci was. Bekend was wel dat de Italiaan een werk met die titel had gemaakt, maar daarvan werd verondersteld dat het verloren was gegaan.

Een consortium van kunsthandelaren kocht het toen nog anonieme schilderij in 2005 bij een klein Amerikaans veilinghuis. In 2011 werd het bij de grote Da Vinci-tentoonstelling in de National Gallery in Londen gepresenteerd als een herontdekt meesterwerk.

De Russische miljardair Dmitri Rybolovlev kocht het paneel in 2013 van de Zwitserse zakenman en kunsthandelaar Yves Bouvier, naar eigen zeggen voor 127 miljoen dollar. De Rus en de Zwitser zijn verwikkeld in een reeks van rechtszaken. Rybolovlev stelt dat Bouvier hem voor 1 miljard dollar heeft opgelicht.