8 tips voor Amsterdam Dance Event

Dance Woensdag 18 oktober begint het ADE, het Amsterdam Dance Event. Hoogtepunten dit jaar zijn Underworld, Kerri Chandler en Philou Louzolo. We interviewen Helena Hauff en het duo Bicep.

Foto Patrick van Beek

Woensdag 18 oktober begint de 22ste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE). Wat begon als een beurs voor muziekrechten is uitgegroeid tot het grootste clubfestival voor elektronische muziek wereldwijd. Voor professionals die ‘iets’ doen met dance is er een conferentie. Vijf nachten lang zijn er op 125 locaties meer dan 450 evenementen waarop in totaal 350.000 bezoekers worden verwacht.

Voor feesten en concerten zijn losse kaarten te koop. Steeds meer onderdelen van het ADE-dagprogramma toegankelijk voor het ‘gewone publiek’. Zo kan je op de ‘Modular Market’ apparatuur kopen, films kijken in de Melkweg, of via de livestream zien hoe Colin Benders een nieuwe EP opneemt met zijn modulaire synthesizer in het Rembrandthuis. Verder zijn er dj-optredens in platenzaken en andere winkels of kan je artiesten als Richie Hawtin horen spreken in de ADE-hang out. Museum Foam heeft een audiovisuele ADE-expositie en bij dancewinkel Mary Go Wild zijn in de kelder van de buren misschien wel de leukste dj-sets.

Lees ook het interview met dj Helena Hauff: ‘Rauw geluid vind ik juist kalmerend’
Van 18 t/m 22 oktober op diverse locaties in Amsterdam. Inl: amsterdam-dance-event.nl
 • Philou Louzolo

  Philou Louzolo weet de energie hoog te houden door Afrikaanse muziek – van afrobeat tot moderne afropop - af te wisselen met elektronische muziek. Hij gaat van afrobeat uit de seventies naar stompende techno en maakt de overgangen op zo’n manier dat het allemaal logisch klinkt. Op Koningsnacht draaide hij een knaller van een set in De School. Nu is hij terug voor de vroege zaterdagshift. Later die avond draait hij in Paradiso naast de geweldige dj Young Marco en italo-virtuoos David Vunk.

  De School, za 8.00–10.00

 • Jlin en Ben Frost

  De Amerikaanse Jlin maakt voetbeentjes-brekende juke en footwork met Indiaanse snaarinstrumenten, explosieve bassen en complexe ritmes. Haar laatste album Black Origami hoort bij de beste van dit jaar. Ook de optredens van Ben Frost zijn een bijna fysieke ervaring. De IJslandse producer maakt explosieve noise (Soundcloud) en haalde voor zijn nieuwe show inspiratie uit hardrockconcerten en berglandschappen uit zijn thuisland.

  Muziekgebouw aan ’t IJ, wo 20.30

 • DOGMA x Nous’klaer

  De eerste compilatie van het label Nous Klaer verscheen onlangs op vinyl. Dromerige langgerekte synthesizer-muziek „voor eilandreisjes en donkere clubnachten” belooft het onderschrift bij de fragmenten die online staan. Nieuwkomers op het label, zoals dj’s Arif, Upsammy en Tamo Hesselink, staan naast vaste waarden Mattheis, Oceanic en Oberman op avond van club Dogma.

  Dogma, Rolling Kitchen, za 14.00–1.00

 • Resident Advisor

  Emma Olson (Umfang) is een van de spannendste technonamen op het moment. Ze draait ruimtelijk op een manier die je niet dwingt maar verleid om mee te gaan in haar sets (beluister haar set met Volvox op Dekmantel online (Soundcloud)). Op het jaarlijkse feestje van muziekblog Resident Advisor staat de oprichter van het feministische technocollectief Discwoman in Radion, naast het Canadese house en discotalent Jayda G in de kleine zaal. Ze delen de booth met ervaren dj’s die bekend staan om hun bijzondere platenselectie, zoals Ben UFO en de Japanse dj Nobu.

  Radion, za 23.00–8.00

Lees ook het interview met houseduo Bicep: ‘Dit is niks voor clubs’

Foto Patrick van Beek

 • Kara-Lis Coverdale & Ramzi

  Tijdens haar live set op het MUTEK-festival in Montreal deed iemand in het publiek een yogaset, zo ontspannen word je van de muziek van Kara-Lis Coverdale. Dromerige langgerekte soundscapes met rollend harpgetokkel klinken soms bijna als modern klassiek. Maar de zuigende synths in haar sets doen juist denken aan jonge post-trap producers als SkyH1 of Oneothrix Point Never. Vrijdag speelt ze haar experimentele elektronica in pasteltinten samen met Ramzi.

  De School, vr 19.30–22.30

 • Underworld

  De gelukkigen die het langste strootje trekken in de tombola van Audio Obscura kunnen donderdag naar het verrassingsconcert van dancepioniers Underworld in de passage onder het Rijksmuseum. De Britten spelen voor maximaal 2.000 man. Inschrijving is open voor iedereen.

  Onder de Rijks Passage, vr 19.00

 • Clone 25 jaar

  Transcedent is het eerste woord dat bovenkomt als je de Finse technoproducer Aleksi Perålå hoort. Hij gebruikt toonladders die hij Colundi-sequenties noemt en tussen de toonsoorten inzweven. Zijn carillontechno doet denken aan Pantha du Prince en is even betoverend als drijvend. Hij draait in Shelter met Serge, eigenaar van het Rotterdamse Clone-label dat zijn 25ste verjaardag viert. Alden Tyrell doet een live set.

  Shelter, vr 23.00–7.00

 • Kerri Chandler

  House-veteraan Kerri Chandler neemt je op zijn nieuwe dj-kicks compilatie mee op een trip door zijn thuisstad New York. Op het album hoor je artiesten die hem inspireerden in zijn bijna drie decennia omvattende carrière zoals Roy Ayers, maar ook eigen werk. Verwacht in zijn dj-set klassieke soulvolle vocal house met veel melodie, tjokvol groove, waarbij de New Yorker soms zelf live een keyboard bespeelt.

  Claire, wo 23.00-6.00