Verdachte dreiging Philips Stadion niet vervolgd

Eerder werd de man al voorlopig vrijgelaten omdat volgens de rechter-commissaris een “redelijk vermoeden van schuld” niet aangetoond kon worden.

Foto Niels Wendstedt/ANP

De 30-jarige man die in juni bij het Philips Stadion in Eindhoven werd opgepakt op verdenking van de voorbereiding van een terroristisch misdrijf, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet onvoldoende bewijs tegen hem, meldt het dinsdag.

De man werd opgepakt omdat hij stond te filmen bij de ingang van het PSV-stadion, waar op dat moment een concert van Guus Meeuwis plaatsvond. Vanwege de verdachte omstandigheden werd er groot alarm geslagen. Ruim een week nadat de man was opgepakt, werd hij voorlopig vrijgelaten. De rechter-commissaris besloot het verzoek om de man veertien dagen langer vast te houden af te wijzen. Dinsdagmiddag liet de advocaat van de 30-jarige Amsterdammer weten dat het OM hem niet verder zal vervolgen.

Lees ook: Een verdachte man, een concert, een grote politie-actie

De politie pakte de man op omdat hij tijdens het concert de menigte stond te filmen en geen overtuigende verklaring kon geven waarom hij dat deed. Ook was hij niet in het bezit van een kaartje voor het concert, en hij was alleen van Amsterdam naar Eindhoven gekomen. Hij weigerde Eindhoven te verlaten op politieverzoek. Toen de naam van de man door het politiesysteem gehaald werd, zag men dat hij bekend stond als “mogelijk geradicaliseerd”. Uit voorzorg begaven tientallen agenten zich daarom naar het stadion en het centrum van Eindhoven.

De aanhouding in juni was volgens rechter commissaris rechtmatig. Het OM verklaart dat de woning van de man na de arrestatie is doorzocht. Ook zijn de gegevens op zijn telefoon en laptop bekeken, en volgens het OM zijn meerdere getuigen uit de directe omgeving van de man gehoord.