Turkije

Lira daalt sterk door ruzie VS en Turkije over arrestatie

Turkije heeft de Verenigde Staten verzocht om het besluit niet langer visa in Turkije te verstrekken terug te draaien. Dat hebben de VS beslist, nadat de Turkse autoriteiten een Amerikaanse ambassademedewerker hadden opgepakt op verdenking van spionage. Volgens Turkije had de medewerker banden met de in de VS verblijvende geestelijk leider Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte couppoging in de zomer van 2016.

De arrestatie is een nieuwe dieptepunt in de gespannen verhouding tussen de VS en Turkije, beide lid van de NAVO. Zondagavond besloten de VS alle visumdiensten te staken. Binnen een paar uur zei Turkije toen dat het Amerikaanse burgers ook geen visa meer zou verstrekken. In reactie op de ruzie viel de Turkse lira maandag 6,6 procent ten opzichte van de dollar, om gedurende de dag weer een beetje te herstellen tot een verlies van 3,4 procent. De aandelenkoersen van Turkse luchtvaartmaatschappijen daalden ook scherp.

Maandag riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de VS op om de visumstop op te heffen. Deze zou „onnodige spanningen” veroorzaken. Ankara bleef evenwel achter de arrestatie staan. „Een Turkse burger terecht laten staan voor een misdaad begaan in Turkije is ons recht.” (Reuters)