Puigdemont wil mandaat voor onafhankelijkheid van Catalonië

Volgens de Catalaanse regeringsleider geloven miljoenen Catalanen in een eigen staat. Hij wil het “conflict” met Spanje via onderhandelingen oplossen.

Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak in het Catalaanse regioparlement.
Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak in het Catalaanse regioparlement. Foto Lluis Gene/ AFP

De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft op dinsdagavond het regioparlement gevraagd om een mandaat voor de onafhankelijkheid van Catalonië. De consequenties van het uitroepen van de onafhankelijkheid moeten de komende weken via onderhandelingen met Spanje opgelost worden, zo liet hij weten in het regioparlement in Barcelona.

Een paar uur later hebben Puigdemont en andere parlementsleden een document ondertekend over de onafhankelijkheid van Catalonië waarvan de uitvoering is opgeschort. In deze ‘onafhankelijkheidsverklaring’ worden landen opgeroepen om de Catalaanse republiek te erkennen.

“We roepen alle landen en internationale organistaies op om de Catalaanse republieke als een onafhankelijke en sovereine staat te erkennen. We roepen de Catalaaanse overheid op om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om dit mogelijk te maken”.

Het is onduidelijk wat de juridische basis is van dit document.

Rajoy reageert op woensdagmiddag op toespraak

De toespraak van de Catalaanse regeringsleider, waar met spanning naar werd uitgekeken, volgt op de uitslag van het referendum van 1 oktober. Ongeveer 2,3 miljoen kiezers, 42,3 procent van alle stemgerechtigden, stemden voor onafhankelijkheid. De Spaanse politie probeerde met alle middelen om de stembusgang te verhinderen. Bijna 900 mensen raakten gewond door het geweld van de politie. Het referendum wordt door Spanje en de Europese Unie beschouwd als ongrondwettelijk.

Lees hier de reportage van NRC-correspondent Koen Greven vanuit het Catalaans parlement: Verdeelde separatisten roepen maar halve ‘independència’ uit

Oppositieleider Ines Arrimadas van Ciudadonas (Burgers) in het Catalaanse parlement zei dat het mandaat waar Puigdemont om vraagt om de onafhankelijkheid uit te roepen “een coup is” en dat hij geen steun hiervoor heeft in Europa. De Spaanse regering noemt onafhankelijkheid van Catalonië “onacceptabel”, zo meldt persbureau AFP. De Spaanse premier Mariano Rajoy geeft op woendag om 16.00 zijn reactie op de toespraak van Puigdemont.

‘Miljoen Catalanen geloven in eigen staat’

Puigdemont begon zijn toespraak met de woorden dat “interne spanningen” in de regio moeten verminderen. Hij verdedigde de rechtsmatigheid van het referendum en bekritiseerde het harde optreden van de politie.

Lees ook: Een bonte coalitie van Catalaanse afscheiders

Volgens de regeringsleider “geloven miljoenen Catalanen dat Catalonië haar eigen staat zou moeten hebben”.

Lang werd gedacht dat Puigdemont eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië zou uitroepen. Voor deze radicale stap lijkt hij terug te schikken. Gevreesd wordt dat een onafhankelijk Catalonië onmiddelijk failliet zou gaan. Talloze bedrijven in Catalonië lieten al weten dat ze de regio zullen verlaten. Afgelopen zondag gingen honderdduizenden tegenstanders van de onafhankelijkheid de straat op.

Toespraak uur uitgesteld

De toespraak, die om 18.00 zou plaatsvinden, werd een uur uitgesteld vanwege “contacten met internationale bemiddelaars”. Dat heeft Puigdemont laten weten aan de Spaanse krant El Mundo. Madrid ontkent dit, volgens de Spaanse regering is een internationale bemiddelingspoging met Puigdemont “ondenkbaar”.

De oppositie in het regioparlement, tevens tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid, had verzocht om de speciale vergadering niet door te laten gaan. Dit verzoek werd geweigerd.

Twitter avatar parlament_cat Parlament Catalunya La Junta de Portaveus rebutja la petició de Cs i del PPC per suspendre el Ple del #Parlament

Tusk: zoek dialoog met Madrid

Dinsdagmiddag riep Donald Tusk, president van de Europese Raad, Puigdemont nog op om de grondwet te respecteren en niet eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Tusk zei dat de Catalanen beter de dialoog met Madrid aan kunnen gaan om zo de geschillen onderling op te lossen. “Laat ons kijken naar wat ons verenigt en niet naar wat ons verdeelt”, zei Tusk. “Dat is wat de toekomst van ons continent zal bepalen”.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I appeal to @KRLS not to announce a decision that would make dialogue impossible. Let’s always look for what unites us. United in diversity.

Voorafgaand aan Puigdemonts toespraak voerde de Spaanse politie de beveiliging op Catalaanse luchthavens en treinstations op. De Spaanse autoriteiten houden er rekening mee dat er dinsdag rellen kunnen uitbreken.