Oppositieleider Kenia trekt zich terug uit verkiezingen

Raila Odinga noemt de herverkiezing eind oktober ‘oneerlijk’.

Aanhangers van oppositieleider Odinga protesteren in Nairobi tegen de (volgens hen) frauduleuze verkiezingsuitslag.
Aanhangers van oppositieleider Odinga protesteren in Nairobi tegen de (volgens hen) frauduleuze verkiezingsuitslag. Foto Dai Kurokawa/EPA

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga trekt zich terug uit de herverkiezingen van oktober. De huidige president, Uhuru Kenyatta, heeft aangekondigd de presidentsverkiezingen toch door te zullen laten gaan. Dat meldt persbureau Reuters.

Odinga zegt zich terug te trekken omdat de verkiezing ‘oneerlijk’ zou zijn. Bij de verkiezingen in augustus kreeg Kenyatta volgens stembureau’s 54,3 procent van de stemmen en behaalde oppositiekandidaat Odinga 44,7 procent. De oppositie weigerde Kenyatta’s zege te erkennen omdat de verkiezingen zouden zijn gemanipuleerd.

Lees ook: In Kenia is 90 procent eerlijk niet meer genoeg

De functionaris die een eerlijk verloop van de verkiezingen moest garanderen, werd kort voor de verkiezingen gemarteld en vermoord. Odinga vocht de uitslag daarom bij het Hooggerechtshof aan. Deze bepaalde dat er herverkiezingen moesten komen, maar volgens Odinga zouden er te weinig maatregelen worden getroffen om fraude bij een nieuwe verkiezing te voorkomen. Het was de eerste keer in de Keniaanse geschiedenis dat een verkiezingsuitslag vernietigd werd.

Lees ook: Kenianen gaan de straat op tegen de verkiezingsuitslag

Tijdens de verkiezing was er sprake van een hackpoging, zo erkende ook de kiescommissie, maar die zou niet zijn geslaagd. Odinga geloofde die beweringen niet en stapte naar de rechter. Het Hooggerechtshof bepaalde dat Odinga de stemcomputers mocht controleren maar volgens een woordvoerder van de oppositiepartij weigerde de kiescommissie dit.

Daarnaast riep de oppositieleider aanhangers op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Dat leidde tot dagenlange rellen, vooral in hoofdstad Nairobi waar Odinga veel aanhang heeft. Bij de rellen vielen in de hoofdstad negen doden.