Recensie

Recensie Film

Ongeremde puberfilm spat van het scherm

Jeugdfilm Regisseur Fatih Akin werd op het laatste moment ingehuurd voor jeugdfilm ‘Tschick’. Hij maakte er pure rock-’n-roll van.

Maik (Tristan Göbel) en Tschick (Anand Batbileg)
Maik (Tristan Göbel) en Tschick (Anand Batbileg)

Tschick is een soort Gegen die Wand voor kinderen (en hun altijd jong gebleven ouders), naar Fatih Akins doorbraakfilm en Gouden Beer-winnaar uit 2004 over twee mensen die met de moed der wanhoop tegen de grenzen van het leven aanbotsen. In zijn verfilming van de in Duitsland succesvolle jeugdroman van Wolfgang Herrndorf kan Akin dezelfde energie kwijt. Het verhaal van de ongelofelijke vriendschap tussen het 14-jarige buitenbeentje Maik Klingenberg (slim, sluik haar en enorm verliefd op het mooiste meisje van de klas) en de Russische jeugddelinquent Andrej Tschichatschov, bijgenaamd Tschick, is pure rock-’n-roll: ze jatten in de zomervakantie samen een blauwe Lada en ondernemen een roadtrip naar Tschicks grootvader, die ergens in het midden van niets woont.

Voortgesleept door een fantastische soundtrack waarop zelfs charmepianist Richard Clayderman punk klinkt, beleven de jongens tijdens hun reis zonder doel een serie bizarre avonturen. Ze ontmoeten een reeks wonderlijke figuren en komen uiteindelijk iets beter in hun vel te zitten. Maar alles is even impulsief en absoluut als een puberbrein.

Als te elfder ure ingehuurde regisseur heeft Akin er zo’n eigen film van weten te maken dat je je met volle overtuiging laat betoveren door deze zonnespiegeling uit een levensfase waarin een zomer een heel leven kan duren. Een explosie van creativiteit.