Man aangehouden in zaak verdwenen Anne Faber

Vermissing Terwijl studente Anne Faber vermist blijft, is inmiddels een verdachte opgepakt. Hij is eerder veroordeeld voor gewelds- en zedendelicten.

Militairen zoeken in de buurt van de vliebasis Soesterberg naar de vermiste Anne Faber.
Militairen zoeken in de buurt van de vliebasis Soesterberg naar de vermiste Anne Faber. Foto Sem van der Wal/ANP

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een 27-jarige man, die vanwege gewelds- en zedendelicten op een forensisch psychiatrische afdeling van de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder verbleef.

De man zat volgens de politie „een lange straf uit”. Het einde daarvan was in zicht, reden voor het verblijf in de kliniek, aldus een politiewoordvoerder. „In dat kader zal hij bepaalde vrijheden hebben gehad.” In de kliniek werd gewerkt aan de terugkeer van de man in de samenleving.

De politie kwam de verdachte zondag in het onderzoek op het spoor. Hij werd niet direct aangehouden, „in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden”. Wel werd hij gevolgd. Omdat dat niets leek op te leveren, is hij maandag alsnog opgepakt. De politie gaf geen details over de informatie die naar de man leidde en de plaats van zijn aanhouding.

De politie verhoort de verdachte inmiddels en gaat zijn gangen na. Vooralsnog is geen andere verdachte in beeld.

Volgens diverse media kreeg de verdachte zijn straf voor de verkrachting onder bedreiging van een nepvuurwapen van twee minderjarige meisjes in de nacht na Koninginnedag in 2010 in Nijkerk en voor betrokkenheid bij diverse gewapende berovingen. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot 11 jaar cel.

Politie noch kliniek wilde de achtergrond van de verdachte maandagavond bevestigen. „Wij hopen dat de vermiste zo snel mogelijk gevonden wordt”, zei de woordvoerder van Aventurijn. „Dat is voor ons het belangrijkste.”

De 25-jarige student Anne Faber uit Utrecht verdween op vrijdag 29 september toen zij een fietstocht maakte. Haar fiets en jas zijn teruggevonden in Huis ter Heide, op slechts enkele kilometers van de kliniek in Den Dolder.

Maandag zijn 65 militairen ingezet om politie en vrijwilligers te helpen bij de zoektocht. Die actie duurde de hele maandag en is deze dinsdag voortgezet. Leger, Mobiele Eenheid, Rode Kruis, vrijwilligers en familie van Anne Faber kammen het gebied rond de kliniek in Den Dolder uit.

Hans Faber, oom van Anne en woordvoerder van de familie, heeft in een reactie aan persbureau ANP laten weten dat hij hoopt dat de zoektocht onverminderd doorgaat. Hij bedankte de militairen, politiemensen, veteranen en vele vrijwilligers die hebben bijgedragen aan de zoektocht.

De politie zegt nog niets te kunnen zeggen over het lot van Anne Faber, maar „hoe langer haar vermissing duurt, hoe zorgelijker het natuurlijk wordt”, aldus een woordvoerder.