Recensie

Recensie Muziek

Jan Rots waargebeurde pechverhalen

Foto Erwin Olaf

Plakboeken en foto’s van vroeger vullen het podium. Jan Rot gaat het vanavond over de jaren tachtig hebben – over de muziek van toen , en over de vele pogingen die hij destijds zelf deed om als popzanger door te breken. Vooral over dat laatste kan hij goed vertellen, want er waren veel momenten waarop hij bijna een hit had. Bijna, dus telkens net niet. Zodat iemand van zijn zoveelste platenmaatschappij hem ten slotte een duidelijk advies gaf: „Zoek een minder dure hobby.”

Sindsdien vond Jan Rot succesvol emplooi in het zelfgeschapen genre van andermans hits in Nederlandse vertaling. En daarmee lardeert hij ook in Seks & Drugs & Rot & Roll zijn waargebeurde pechverhalen.

Zichzelf begeleidend op gitaar, piano en keyboard zingt Rot de grootste hits uit de jaren tachtig in vindingrijke vertalingen. Zo draagt de Madness-hit ‘Baggy trousers’ hier de titel ‘Drollenvangers’, terwijl het nostalgische ‘To all the girls I’ve loved before’ (Willie Nelson en Julio Iglesias) een mooi equivalent kreeg in ‘Voor wie ooit in m’n armen lag’. Navrant is het naar Nederlands-Indië overgeplaatste ‘Goodnight Saigon’ van Billy Joel: „Vol idealen / naar Insulinde...”

Ietwat overladen was Rots nieuwe programma op de première nog wel. Te veel nummers en een overvloed aan overbodige nieuwsfeiten uit de jaren tachtig. Maar de innemende sfeer maakt veel goed.