Recensie

Recensie Film

Horror-variant ‘Groundhog Day’ verrassend leuk

Horror ‘Happy Death Day’ is niet origineel, maar wel stijlvol voor een horrorfilm, en behoorlijk onderhoudend.

Tree (Jessica Rothe) beleeft elke keer opnieuw haar eigen moord.
Tree (Jessica Rothe) beleeft elke keer opnieuw haar eigen moord.

Happy Death Day is de horrorversie van Groundhog Day (1993). Dat weten de makers ook, getuige een grap erover helemaal aan het eind.

Net als Bill Murray beleeft studente Tree steeds opnieuw dezelfde dag en leert ze er een beter mens door te worden. Als Tree ’s avonds naar een feestje loopt, wordt ze vermoord door iemand met een masker op. De volgende ochtend wordt ze gewoon weer wakker en dan gebeurt precies hetzelfde als de dag ervoor. De opeenvolging van identieke dagen gebruikt Tree om erachter te komen wie haar steeds vermoordt en waarom.

Die plot is vooral aanleiding voor een aantal variaties op het in beeld brengen van een moord, al wordt het nooit super bloederig. Deze variaties zijn aardig bedacht en worden stijlvol in beeld gebracht. Spanning wordt opgeroepen via beproefde maar effectieve middelen zoals een masker, een donkere tunnel en een achtergelaten muziekdoosje dat ‘happy birthday’ speelt – de film speelt zich af op Trees verjaardag. Super origineel is Happy Death Day niet, maar wel behoorlijk onderhoudend en degelijk gemaakt.