AIG vreest recordverlies door orkaanschade

De verzekeraar houdt rekening met een verlies van 3 miljard dollar in het derde kwartaal door stormschade van de orkanen Harvey, Irma en Maria.

Een Amerikaanse vlag hangt te drogen in Hunterswoods Village, dat onder Houston valt. Orkaan Harvey zorgde voor veel wind- en waterschade in de staat Texas.
Een Amerikaanse vlag hangt te drogen in Hunterswoods Village, dat onder Houston valt. Orkaan Harvey zorgde voor veel wind- en waterschade in de staat Texas. Foto Tannen Maury / EPA

De Amerikaanse verzekeraar AIG verwacht een recordverlies van zo’n 3 miljard dollar te moeten rapporteren voor het derde kwartaal. De Amerikaanse verzekeraar liet maandagavond (lokale tijd) in een verklaring weten dat het snelle uitkeren na de orkanen Harvey, Irma en Maria flinke kosten met zich meebracht.

Vooral Harvey was voor AIG een zware kostenpost: in totaal bezorgt de eerste zware orkaan die de VS dit jaar trof een verlies van rond de 1,2 miljard dollar. Orkaan Harvey richtte eind augustus enorme wind- en waterschade aan in de staten Texas, Louisiana en - in mindere mate - Kentucky en Tennessee. Delen van de Texaanse stad Houston stonden dagenlang onder water, zo’n 7.000 huizen werden verwoest en 37.000 huizen raakten zwaar beschadigd door de storm. Kredietbeoordelaar Moody’s berekende dat Harvey de meest kostbare storm was in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Bij orkaan Irma, die vooral de Caribische eilanden vol raakte, liggen de kosten voor AIG eveneens rond de 1 miljard dollar. Irma richtte op het Amerikaanse vasteland voornamelijk schade aan in de staat Florida.

Herverzekeraars verdienen veel geld met beleggen in natuurrampen, maar nu valt de klap: Catastrofebeleggers tollen nog na van Irma en Harvey

De kostenpost voor orkaan Maria, die met windsnelheden van 250 kilometer per uur op het Amerikaanse territorium Puerto Rico voor verwoesting zorgde, schat AIG op zo’n 600 tot 700 miljoen dollar. Verder moest de verzekeraar bij andere natuurrampen zo’n 150 miljoen uitkeren, waaronder ook aardbevingsschade uit Mexico.

Munich Re, een grote Duitse herverzekeraar van schade door natuurrampen, gaf half september al een winstwaarschuwing af. Terwijl orkaan Irma nog maar net was afgezwakt tot tropische storm, berichtte Munich Re dat het zijn winstdoel van 2 tot 2,4 miljard dollar voor 2017 niet zou gaan halen. Voor het derde kwartaal wordt een nog onbekend verlies voorspeld.

Volgens zakenbank Morgan Stanley kosten de drie zwaarste orkanen van het stormseizoen de verzekeringssector zo’n 100 miljard dollar. Hoewel het hier mogelijk om het kostbaarste kwartaal uit de geschiedenis gaat, hebben verzekeraars volgens Morgan Stanley genoeg geld in kas om de klap te kunnen opvangen.