In beeld

Zo zag de langste formatie ooit eruit

Na 208 dagen zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens over een regeerakkoord. Een terugblik op de belangrijkste momenten uit de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis.

Op 16 maart, de dag na de verkiezingen, ontvangt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib Edith Schippers. Schippers is zojuist benoemd tot verkenner.
Foto Jerry Lampen/ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver arriveert begin mei op het Binnenhof voor formatieonderhandelingen.
Foto Bart Maat/ANP
Op 15 mei klappen de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. 's Avonds geeft informateur Edith Schippers in een persconferentie toelichting.
Foto Bart Maat/ANP
Op 23 mei besluiten ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold na een 'verkennend gesprek' dat onderhandelen over een regering zinloos is.
Foto Bart Maat/ANP
Nadat de formatie in een impasse is geraakt overleggen VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold 24 mei bij strandtent De Happertjes. in Scheveningen.
Foto Els Buijs/ANP
Informateur Edith Schippers geeft haar taak eind mei terug. Herman Tjeenk Willink wordt tot nieuwe informateur benoemd.
Foto Bart Maat/ANP
Op 7 juni verlaat VVD-leider Mark Rutte verlaat het huis van informateur Tjeenk Willink, waar geprobeerd is de onderhandelingen met GroenLinks te lijmen.
Foto Bart Maat/ANP
D66-leider Alexander Pechtold, VVD-leider Mark Rutte, GroenLinks-leider Jesse Klaver en CDA-leider Sybrand Buma tijdens een onderonsje in de tuin van het Catshuis op 12 juni. Later deze dag zouden de onderhandelingen met GroenLinks voor een tweede keer stuklopen.
Foto Jerry Lampen/ANP
Jesse Klaver (GroenLinks) arriveert bij de Tweede Kamer op 13 juni, de dag na het stuklopen van de onderhandelingen over een nieuw kabinet.
Foto Bart Maat/ANP
Gert-Jan Segers (Christenunie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (Christenunie) en Alexander Pechtold (D66) tijdens het verzoeningsdiner in restaurant Garoeda op 21 juni. De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kunnen hierna definitief van start gaan.
Foto Bart Maat/ANP
Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt Gerrit Zalm op 28 juni. Zalm volgt Tjeenk Willink op als nieuwe informateur.
Foto Jerry Lampen/ANP
Halverwege juli worden de onderhandelingen verplaatst naar het Johan de Witthuis, waar een tuin tijdens de hitte verkoeling biedt. Halbe Zijlstra (VVD), Wouter Koolmees (D66) en Alexander Pechtold (D66) verschijnen 12 juli in informele kleding.
Foto Jerry Lampen/ANP
15 augustus lekt er informatie naar het AD: er zou een akkoord zijn gesloten over de voltooid leven kwestie. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is not amused.
Foto Bart Maat/ANP
24 en 25 augustus gaat de formatie de hei op. Twee dagen lang wordt onderhandeld op landgoed De Zwaluwenberg in de buurt van Hilversum.
Foto Bart Maat/ANP
Haalt kabinet Rutte II de eindstreep? Eind augustus lijkt demissionair Lodewijk Asscher (links) zijn ministers terug te trekken, als geen extra geld wordt gereserveerd voor lerarensalarissen.
Foto Koen van Weel/ANP
De crisis rond de lerarensalarissen wordt 30 augustus bezworen. Mark Rutte (VVD) licht de oplossing toe aan de pers.
Foto Bas Czerwinski/ANP
Prinsjesdag gaat, ook zonder nieuw kabinet, uiteraard door. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) presenteert de Miljoenennota, samen met mini-minister Haci Nuh in de Tweede Kamer.
Foto Remko de Waal/ANP
Mark Rutte gaat op het Binnenhof regelmatig met scholieren op de foto.
Foto Bart Maat/ANP
Mark Rutte loopt de Stadhouderskamer 9 oktober uit, vlak nadat bekend is gemaakt dat men het eens is over een conceptregeerakkoord.
Foto David van Dam