Woede om ‘aflosboete’ Rutte III wordt al gemobiliseerd

De Haagse Stemming Vandaag is dag 208 van de formatie. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Er werd flink doorgelekt dit weekend, over drugs en pooiers. En er is ook al protest, nog voor de presentatie van het regeerakkoord, over de ‘aflosboete’ voor huizenbezitters. Vandaag krijgen Kamerleden van de aanstaande regeringsfracties eindelijk het volledige resultaat van bijna zeven maanden onderhandelen te zien.

PROTEST I: De mastodonten roeren zich. In het AD protesteren erelid Hans Wiegel en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas tegen het kabinetsplan om ook huizenbezitters zonder hypotheek te belasten via het eigenwoningforfait. Hun vrijstelling verdwijnt en vooral ouderen zouden daarvan de dupe worden. “Een straf voor spaarzaamheid”, zegt Wiegel. Ook oud-ChristenUnie-leider Leen van Dijke vindt dit plan “nog wel een dingetje”. De maatregen zou wel gecompenseerd worden, maar hoe precies, moet morgen blijken uit de doorrekening. De Telegraaf is al woedend en speculeert op een scenario zoals in 2012 bij de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie.

Protest II: Bij het CDA loopt de interne kritiek via het wetenschappelijk instituut. In het blad Christen Democratische Verkenningen, dat later deze week verschijnt, verwijten oud-minister Ernst Hirsch Ballin en kerkhistoricus/redactiechef Paul van Geest partijleider Sybrand van Haersma Buma te weinig empathie voor migranten. “Een groepsgebonden tegenstelling resoneert”, schrijven zij volgens Trouw. Het is geen verrassende kritiek, tussen Hirsch Ballin en de partij is het nooit meer helemaal goed gekomen na de samenwerking met Wilders. Maar de timing is pikant, precies in de week waarin het CDA eindelijk weer regeert en het liever heeft over het nieuwe regeerakkoord.

LEK, LEKKER, LEKST: Lezen de Kamerleden die vandaag het regeerakkoord krijgen nog iets nieuws, na al het gelek van de afgelopen dagen? NRC maakte een overzicht van alles wat we tot nu toe (denken te) weten over de plannen van Rutte III. Dit weekend ging het vooral over de immaterialia. De ChristenUnie krijgt het gewenste pooierverbod, maar D66 wint de wietteeltexperimenten. De gekozen burgemeester komt, het referendum gaat. En m/v verdwijnt van veel overheidsformuleren. Vorige week werd al bekend dat het leenstelsel voor studenten blijft bestaan en dat de deplorabele staat van defensie met 1,5 miljard euro moet worden opgelost.

MOTTO: Als eind deze maand het nieuwe kabinet aantreedt, is de PvdA eindelijk verlost van het regeren en kan de tocht door de woestijn beginnen. Op het partijcongres zaterdag - waar werd gehuild om Eberhard van der Laan en geklapt voor Hans Spekman en zijn opvolger en veelverdiener Nelleke Vedelaar - werd het idee voor linkse samenwerking weer nieuw leven ingeblazen. Partijleider Lodewijk Asscher bedacht na de titel “rechts met den Bijbel” ook een motto voor Rutte III: “Christelijk en rechts liberaal, ieder voor zich en God voor ons allen.”

WAT WIJ LEZEN:

Dwarsliggers: Politiek-columnist Tom-Jan Meeus kijkt uit naar het einde van “de formatie van remmen, afwachten en aarzelen. Een formatie zonder innerlijke overtuiging, een formatie zonder verlangen, een formatie van noeste werkers en zware verplichtingen: een calvinistisch project in een ambiance van jaren vijftig-beslotenheid”. En naar de rol die individuele Kamerleden, zowel in de Tweede als Eerste Kamer, kunnen spelen in het succes, of gebrek daaraan, van het kabinet. “Met één zetel meerderheid in beide Kamers hebben erg veel parlementariërs kans Rutte III hun wil op te leggen.” D66-senator Henriëtte Prast bijvoorbeeld.

Afscheidsinterview: Henk Kamp - berucht om het regel voor regel ‘corrigeren’ van zijn interviewteksten - laat zich in Trouw zelfs voor zijn doen wel erg stoïcijns uit. Zowel over zijn eigen politieke carrière als over het maatschappelijk onbehagen. “Ik weet niet of sprake is van een groot ongeluksgevoel. Er heerst wel ontevredenheid bij mensen, maar daar heb ik geen goede verklaring voor. Ik weet ook niet of daar objectieve redenen voor te geven zijn.”

QUOTE VAN DE DAG:

“De overheid moet weer leren zeggen: ik weet dat ik nodig ben. Ik weet dat de overheid voor elke Nederlander noodzakelijk is om te kunnen functioneren.”

Ombudsman Reinier van Zutphen blikt in NRC vooruit op het nieuwe kabinet.