Trump riskeert Derde Wereldoorlog, zegt Republikeinse senator Bob Corker

De Amerikaanse president Donald Trump kan de Verenigde Staten „in de richting van een Derde Wereldoorlog” sturen. Dat vreest senator Bob Corker, een partijgenoot van Trump en als voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, een man met gezag.

In een interview met The New York Times zegt Corker dat de president zijn ambt als „een reality show” behandelt. „Alsof hij The Apprentice of zoiets aan het doen is”, aldus Corker, verwijzend naar de populaire televisieshow waar Trump jarenlang de hoofdrol in speelde.

„Dat baart mij zorgen. Dat zou iedereen die geeft om ons land zorgen moeten baren”, zegt Corker. Hij stelt dat zijn zorgen worden gedeeld door bijna alle Republikeinse senatoren.

Volgens Corker vormen Trumps boodschappen op Twitter een serieus gevaar. Zijn tweets zouden herhaaldelijk gevolgen hebben gehad voor de onderhandelingen.

Zaterdag nog schreef Trump op Twitter dat er „maar één ding” is dat werkt om Pyongyang te laten luisteren, zonder toe te lichten wat hij hiermee bedoelde. Daarvoor dreigde hij zelfs met de „totale vernietiging” van Noord-Korea. En hij twitterde eerder dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zijn tijd niet hoefde te verdoen met onderhandelingen met Noord-Korea.

Corker, die sinds 2006 in de Senaat zit, had eerder besloten zich niet herkiesbaar te stellen. Trump beschuldigde Corker er na zijn kritiek van „niet het lef” te hebben om zich opnieuw kandidaat te stellen. Volgens Trump had Corker hem „gesmeekt” om zijn steun, maar zou hij die hebben geweigerd.

Volgens Corker was het juist Trump die hem had gevraagd zich herkiesbaar te stellen. „Het is een schande dat het Witte huis een dagopvang voor volwassenen is geworden”, aldus Corker. „Iemand heeft duidelijk een dienst gemist deze ochtend.” (NRC)