Toegang tot klantdata

Europese kartelautoriteit doet onderzoek bij de Nederlandse Vereniging van Banken

De Europese mededingingsautoriteit is vorige week binnengevallen bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat meldt de Financial Times (FT) zondag. Een woordvoerder van de NVB bevestigt zondagavond dat „de Europese Commissie inderdaad op bezoek is geweest”. Of er ook bij Nederlandse banken is binnengevallen „is niet bekend”. Volgens de FT is ook een inval bij de Poolse bankenvereniging geweest. De invallen vonden plaats op 3 oktober in diverse lidstaten, meldt de Europese Commissie zelf in een persbericht. De Commissie zegt bezorgd te zijn dat nieuwe financiële dienstverleners, zoals fintech-bedrijven, geen toegang krijgen tot klantdata van grote banken, ondanks dat klanten daar wel toestemming voor geven. Daardoor wordt het voor de nieuwkomers moeilijker de markt van financiële dienstverlening te betreden. Mogelijk hebben de banken ook onderling afspraken gemaakt hierover. Volgend jaar worden banken door wetgeving gedwongen fintech-nieuwkomers toegang te geven tot klantdata. Blijkbaar krijgt Brussel nu al signalen dat banken hier niet goed mee omgaan. (NRC)