Thuiskok. Uitstapje

Ik heb het nog niet eerder meegemaakt, een auteur die in vier weken twee kookboeken uitbrengt. Maar als iemand mij gevraagd had wie dat zou kunnen presteren, dan was de kans best groot geweest dat ik Yvette van Boven had gezegd.

Als u haar nog niet kent, vraag ik me af onder welke culinaire steen u vandaan komt. Op tv heeft ze haar eigen kookprogramma, ze publiceert (onder meer) wekelijks een recept in het magazine van de concurrent, en, als ik goed heb geteld, is Home Sweet Home alweer haar tiende kookboek. Haar andere nieuwe boek (Home Sweet Home Xmas) komt volgende week uit. Zoals altijd staat haar boek vol met huiselijke gerechten, zonder opsmuk maar wel aangevuld met mooie fotografie en eigen illustraties. De warmte dampt nog net niet van de pagina’s. Wat zo knap is van Van Boven, is dat ze het talent heeft als receptenschrijver precies te herkennen wanneer een recept lastig wordt. Telkens wanneer de moeilijkheidsgraad toeneemt, wordt je bij de hand genomen door begeleidende teksten, waarin Van Boven niet schroomt ons soms stevig toe te spreken: „Het is van belang dat u ZELFGETROKKEN bouillon gebruikt. Ik zeg het nog maar een keer.”

En toch is dit boek anders dan haar andere boeken. Het zal Van Bovens Ierse inborst wel zijn. ‘Home’ is voor Van Boven ook waar ze geboren en getogen is: in Ierland. We maken dus een reisje, al heeft de Ierse keuken wel iets weg van de onze: ook in Ierland heeft de aardappel het menu honderden jaren lang gedomineerd, en dat toont zich in recepten voor onder andere stamppot en ovenschotels.

Maar de Ierse keuken is in zijn eigen recht de aandacht waard. Een mix van overvloedige grasvlaktes en meer dan duizend kilometers kustlijn hebben gezorgd voor geweldige vlees en kruiden, kazen en boter, vis en schaal- en schelpdieren. Als dat nog niet overtuigend genoeg is, zorgt Van Boven wel voor het laatste zetje. Keltische teksten, oude jeugdherinneringen en aandacht voor lokale ingrediënten en gerechten als Guinness of coddle (schotel van kliekjes) tonen haar voorliefde voor haar geboorteland aan. De Ierse keuken is bovendien een doorsnede van ons voedingspalet, met voor ieder - healthy goeroe of levensgenieter, carnivoor of vegetariër - wat wils. Dit boek is een avontuurlijk en plezierig uitstapje, geheel in de geborgen stijl van Van Boven.