Trumpblog

Teruglezen: Trump opent aanval op ‘nachtmerrie’ Obamacare

Dit blog sluiten we af...

...en we gaan verder in een nieuw blog. Voor het laatste nieuws rond Donald Trump kun je nu hier terecht:

Lees ook: Porno-uitgever biedt 10 miljoen dollar voor belastende informatie over Trump.

Trump trekt goedkeuring voor Iran-deal in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Iran. Ook heeft hij zijn tijdelijke goedkeuring aan het nucleaire akkoord ingetrokken. Dat maakte de president vrijdagavond bekend.

Trump moet het Congres elke negentig dagen laten weten of Iran zich nog aan het akkoord houdt en of het land een bedreiging is voor de Verenigde Staten. Tot twee keer toe zei Trump het Congres dat alles in orde was. Maar zondag gaat hij dat niet doen, kondigde de president aan.

Lees verder: Trump trekt goedkeuring voor Iran-deal in

Trump wil stoppen met betalen subsidies Obamacare

Donald Trump maakte donderdag bekend de overheidsbetalingen aan verzekeringsmaatschappijen stop te willen zetten. Volgens de president is het Witte Huis "niet bevoegd" de subsidies te betalen, vanwege het ontbreken van een bekrachtiging door het Amerikaanse Congres.

Volgens persbureau AP kosten de subsidies de Amerikaanse overheid jaarlijks 7 miljard dollar, bijna zes miljard euro. Dit geld wordt gebruikt om de zorgkosten voor Amerikanen met een lager inkomen te betalen.

Hoge premies

Als de subsidies ingetrokken worden, zullen de standaard zorgpremies met gemiddeld 20 procent stijgen, volgens het Amerikaanse begrotingsbureau Congressional Budget Office (CBO). Ook zullen de Amerikaanse belastingbetaler met hogere kosten komen te zitten.

Trump dreigde eerder al op Twitter met het stopzetten van de subsidies.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If a new HealthCare Bill is not approved quickly, BAILOUTS for Insurance Companies and BAILOUTS for Members of Congress will end very soon!

Trump opent aanval op 'nachtmerrie' Obamacare

Foto EPA

Per decreet heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag Obamacare ondermijnd. Door zijn decreet wordt het mogelijk voor Amerikanen om goedkope, volledig uitgeklede zorgverzekeringen af te sluiten.

De president gaf federale diensten donderdag opdracht met nieuwe richtlijnen te komen. Het kan nog maanden duren voordat duidelijk wordt wat de precieze gevolgen zijn van het decreet, schrijven Amerikaanse media. De plannen moeten nog uitgewerkt worden.

Trump wil het mogelijk maken voor kleine bedrijven en verenigingen in verschillende staten om samen te werken. Doordat er over staatsgrenzen samengewerkt mag worden, kan er goedkoper ingekocht worden, redeneert Trump. Volgens Trump vallen deze polissen niet onder de Obamacarewet.

Deze bare bone-polissen zouden niet alle kosten van de basiszorg vergoeden. Obamacare verplicht dat wel.

Nachtmerrie

Trump presenteerde het decreet als een belangrijke stap richting het "verlossen van het Amerikaanse volk van de nachtmerrie van Obamacare". Hij beloofde ook dat "dit pas het begin is". Trumps plan om een nieuw zorgstelsel in te stellen strandde de afgelopen maanden meerdere malen in het Congres.

De Democraten verweten de president donderdag het zorgstelsel te saboteren: met zijn decreet kan hij Obamacare verzwakken zonder parlementaire steun. De oppositieleider in de Senaat, Chuck Schumer, vergeleek het decreet met een "sloopkogel".

Reuters schrijft dat juridische experts hun bedenkingen hebben bij het nieuwste decreet van Trump. Zulke aanpassingen aan de zorgwet zouden niet doorgevoerd kunnen worden zonder toestemming van de Senaat.

Californië naar de rechter

Californië heeft donderdag al aangekondigd naar de rechtbank te stappen als Trump zijn decreet oplegt aan de staat. "De president wil de Affordable Care Act laten imploderen", stelde de Californische openbaar aanklager. "Dat willen wij niet. Wij willen betaalbare gezondheidszorg voor al onze inwoners."

Eerder slaagden de Republikeinen, die sinds het bestaan van Obamacare beloven het op te doeken, er wegens onderlinge onenigheid niet in om een alternatieve zorgwet aan te nemen of Obamacare volledig af te schaffen – ook al hebben ze de meerderheid in beide huizen van het Congres.

Republikeinse tegenstanders van afschaffing van de zorgwet, die ongeveer 20 miljoen Amerikanen aan een zorgverzekering heeft geholpen, achten het onverantwoord om de wet in te trekken zonder een werkbaar alternatief.

De wet, in de volksmond vernoemd naar de president die hem in 2010 invoerde, werd in het leven geroepen om de vele miljoenen Amerikanen zonder zorgverzekering toch de kans te bieden zichzelf te verzekeren.

Trump draagt nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid voor

President Trump heeft een nieuwe kandidaat gevonden voor de ministerspost op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het is Kirstjen Nielsen, de 45-jarige rechterhand van John F. Kelly, Trumps stafchef. Dat heeft het Witte Huis woensdag (plaatselijke tijd) laten weten.

Nielsen met John F. Kelly, Trumps stafchef. Foto Andrew Harnik/AP

Nielsen is een deskundige op het gebied van cyberveiligheid. Ze heeft een flinke staat van dienst op het ministerie. Zo zat ze in een belangrijk adviesorgaan ten tijde van het presidentschap van George W. Bush.

Als minister wordt Nielsen de opvolgster van haar voormalige baas Kelly. Tijdens Kelly's ministerschap was Nielsen diens stafchef. Kelly werd in juli door Trump doorgeschoven van Binnenlandse Veiligheid naar de positie van stafchef op het Witte Huis. Dat deed de president nadat hij Reince Priebus uit die functie had gezet. Bij zijn verhuizing naar het Witte Huis nam Kelly Nielsen mee.

De Senaat moet nog akkoord gaan met de benoeming van Nielsen.

'Trump wilde tien keer zoveel kernwapens'

President Donald Trump heeft afgelopen zomer tijdens een bijeenkomst met de hoogste Amerikaanse veiligheidsdiensten gepleit voor een vertienvoudiging van het Amerikaanse kernwapenarsenaal. Dat zeggen drie mensen die hierbij aanwezig waren, meldt NBC News.

NBC News exclusive: Trump wanted a dramatic increase in nuclear arsenal, @kwelkernbc reports for @TODAYSHOW https://t.co/9XrUCGxcWS

— NBC News (@NBCNews) 11 oktober 2017

De opmerkingen van Trump kwamen toen aan het staatshoofd een slide getoond werd waarop te zien was hoe het aantal Amerikaanse kernwapens sinds eind jaren zestig is gereduceerd. De president zei hierop dat hij een groter arsenaal wilde, liefst tien keer zo groot.

Aanwezige generaals en bewindslieden waren verbaasd door de opmerkingen van Trump. De president kreeg vervolgens uitgelegd dat het huidige kernwapenarsenaal krachtiger is dan op het hoogtepunt van de wapenwedloop met de Sovjet-Unie. Er is dan ook geen uitbreiding van het aantal nucleaire wapens gepland.

De bijeenkomst was lang en gespannen, aldus de aanwezigen. Na afloop zou minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Trump "een debiel" hebben genoemd. Zowel Trump als Tillerson ontkende vorige week dat de minister die woorden voor zijn chef zou hebben gebruikt.

Na de berichtgeving ontstak Trump in woede op Twitter. Hij noemde het bericht fake news en dreigde de vergunningen van NBC News in te trekken:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Fake @NBCNews made up a story that I wanted a "tenfold" increase in our U.S. nuclear arsenal. Pure fiction, made up to demean. NBC = CNN!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump With all of the Fake News coming out of NBC and the Networks, at what point is it appropriate to challenge their License? Bad for country!

'Trump in januari 2018 naar Londen'

May en Trump tijdens een ontmoeting in New York, in september. Foto Evan Vucci/AP

President Trump brengt begin 2018 een bezoek aan Londen, maar het wordt geen officieel staatsbezoek. Dat meldt de London Evening Standard op basis van diplomatieke bronnen. Trump werd eerder al uitgenodigd door premier May, maar na aanhoudende kritiek werd dat bezoek voor onbepaalde tijd uitgesteld. Trump liet weten pas te willen komen als de Britse bevolking hem graag wilde ontvangen.

Anders dan May voor ogen had zou Trump in 2018 naar het Verenigd Koninkrijk komen voor een werkbezoek. Daarbij zou hij niet zijn uitgenodigd bij de koningin. Desgevraagd kon een woordvoerder van May het bezoek van Trump niet bevestigen. De woordvoerder liet weten "niet op de hoogte te zijn" van een aanstaand bezoek.

Een groot aantal Britten kondigde begin dit jaar aan tegen een staatsbezoek van Trump te protesteren. Onder anderen Labour-leider Corbyn toonde zich opgelucht toen de Amerikaanse president voorlopig van zijn bezoek zei af te zien.

Het staatsbezoek van Trump zal op een later moment alsnog doorgang vinden, zeggen Amerikaanse en Britse diplomatieke bronnen tegen de Evening Standard. Een datum is nog niet bekend.

Trump wil ook uit plan voor schonere energie stappen

De Verenigde Staten stappen niet alleen uit het Klimaatakkoord van Parijs, maar trekken zich ook terug uit een Amerikaans plan van de regering-Obama om schonere energie in de VS op te wekken. Dat heeft Scott Pruitt, directeur van het Environmental Protection Agency (EPA), maandag gezegd, meldt persbureau AP. Het plan van oud-president Obama had als doel milieuvervuiling en de opwarming van de aarde terug te dringen

Twitter avatar AP The Associated Press EPA Administrator Pruitt says administration will withdraw from Obama-era clean power plan. https://t.co/Qp5Aa0hFh5

Pruitt maakte de plannen van de regering-Trump bekend tijdens een toespraak in Kentucky. "De oorlog tegen kolen is voorbij", aldus Pruitt. De directeur zei het voorstel dinsdag te zullen indienen.

De aankondiging van Pruitt:

.@EPAScottPruitt: "Tomorrow, I'll be a signing a proposed rule to withdraw the so-called Clean Power Plan of the past administration." pic.twitter.com/6hjvfkoX5d

— Fox News (@FoxNews) 9 oktober 2017

Het plan voor schonere energie tracht de uitstoot van broeikasgassen door kolencentrales terug te dringen door maximale emissies op te leggen. Trump wil juist meer banen creëren in kolencentrales en -mijnen en wil geen banden aan de uitstoot.

Kolencentrales zijn verantwoordelijk voor circa een derde van de totale Amerikaanse CO2-uitstoot. Verwacht wordt dat milieubewegingen en diverse Amerikaanse staten het besluit van Pruitt zullen aanvechten.

'Ook Google vindt Russische reclames via verschillende kanalen'

Google heeft vastgesteld dat Rusland in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2016 via verschillende kanalen van het techbedrijf advertenties heeft verspreid. Dat schrijft The Washington Post op basis van verschillende anonieme bronnen die bekend zijn met een Google-onderzoek over de kwestie.

Rusland zou "tienduizenden dollars" hebben uitgegeven om desinformatie te verspreiden via kanalen zoals YouTube, Google search, Gmail en DoubleClick. Wel werden de advertenties geplaatst door een andere groep internettrollen dan de vergelijkbare reclames die eerder gevonden werden door Facebook. Dat zou betekenen dat de Russische online campagne complexer te werk ging dan aanvankelijk werd gedacht.

Lees ook: Miljoenen Facebookers zagen Russische politieke reclame

Google was niet direct bereikbaar voor commentaar, meldt The Washington Post. Eerder zei het techbedrijf dat er geen bewijs was dat Rusland een campagne voerde via zijn platforms. Toch begon het bedrijf op aandringen van het Amerikaanse Congres met een onderzoek. De VS onderzoeken op het moment de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Moskou zou met de verspreiding van desinformatie Donald Trump geholpen hebben om verkozen te worden.

Zowel Facebook als Twitter hebben vastgesteld dat er via sociale media nepverhalen zijn verspreid door organisaties die aan het Kremlin verbonden zijn. Volgens Facebook hebben miljoenen Amerikanen daardoor Russische politieke reclames gezien.

Trump eist grensmuur in ruil voor DACA-deal

President Trump eist steun van het Congres voor zijn plannen om het Amerikaanse migratie- en grensbeleid aan te scherpen in ruil voor een DACA-deal. Trump wil onder meer financiering voor zijn muur aan de zuidgrens met Mexico, schrijft het Witte Huis in een brief volgens AP.

Ook wil hij duizenden nieuwe migratieambtenaren inhuren en dat het makkelijker wordt om illegale migranten te deporteren. Dit is "essentieel voor de Amerikaanse economische en nationale veiligheid", meent het Witte Huis.

Daarmee haalt de president afspraken die hij volgens Democraten eerder maakte overhoop. DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) werd in 2012 opgezet door voormalig president Barack Obama en maakte het mogelijk voor 800.000 zogeheten 'dreamers' - mensen die als kind illegaal naar de VS kwamen - om in de VS te werken en studeren.

Lees het NRC-interview met dreamer Jung Rae Jang: ‘Ik wil niet opnieuw de schaduw in’

In september maakte Trumps minister van Justitie Jeff Sessions bekend dat de regeling wordt ingetrokken. Zonder een nieuwe regeling kunnen dreamers in theorie worden uitgezet. Trump gaf het Congres zes maanden de tijd om met een nieuw voorstel te komen.

Wel of geen grensmuur binnen de afspraken?

Trump beloofde volgens Democratische leiders tijdens een "constructief diner" dat er vervanging zou komen voor de DACA-deal, tot verbijstering van zijn Republikeinse partijgenoten. De beruchte muur zou later komen.

Maar woordvoerder van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders ontkende vervolgens dat de grensmuur buiten de afspraken viel. Democraten hebben altijd duidelijk gemaakt nooit een dergelijk project te zullen steunen.

Republikein Bob Corker vreest dat het gedrag van Trump grote gevolgen kan hebben

De Republikeinse senator Bob Corker vreest dat Donald Trump met zijn werkwijze de Verenigde Staten "richting een Derde Wereldoorlog" kan sturen. De Amerikaanse president behandelt zijn ambt als een 'reality show', zegt de senator in een interview met The New York Times.

Het zijn harde aantijgingen van iemand uit dezelfde partij als Trump. Corker maakt zich zorgen dat de president handelt "alsof hij 'The Apprentice' of iets aan het doen is", verwijzend naar de populaire televisieshow waar Trump jarenlang de hoofdrol in speelde. Corker:

"Dat baart mij zorgen. Dat zou iedereen die geeft om ons land zorgen moeten maken."

In het interview maakt Corker onder meer duidelijk dat het Twittergedrag van de president een gevaar vormt. De uitspraken van Trump zouden meerdere keren gevolgen hebben gehad voor diplomatieke onderhandelingen. Volgens Corker zouden zijn zorgen gedeeld worden door bijna iedere Republikein in de Senaat.

Dreigende, maar onduidelijke taal Trump

De afgelopen paar weken heeft Trump meerdere keren dreigende, maar onduidelijke taal geuit richting Noord-Korea. Zaterdag schreef hij op Twitter dat er "maar een ding" is dat werkt om Pyongyang te laten luisteren, zonder toe te lichten wat hij hiermee precies bedoelde. Eerder dreigde hij nog met de "totale vernietiging" van Noord-Korea.

De uitspraken van Corker volgen op een Twitterruzie tussen de senator en de president eerder op zondag. Corker zou volgens de president "niet het lef hebben" om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Onlangs maakte de politicus uit Tennessee bekend dat hij met pensioen gaat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Senator Bob Corker "begged" me to endorse him for re-election in Tennessee. I said "NO" and he dropped out (said he could not win without...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ..my endorsement). He also wanted to be Secretary of State, I said "NO THANKS." He is also largely responsible for the horrendous Iran Deal!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Hence, I would fully expect Corker to be a negative voice and stand in the way of our great agenda. Didn't have the guts to run!

Ook is Corker volgens Trump medeverantwoordelijk voor de "verschrikkelijke" nucleaire deal met Iran. De Republikein is als voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken een belangrijke stem binnen het Amerikaanse internationale beleid.

"Het is een schande dat het Witte huis een dagopvang voor volwassenen is geworden. Iemand heeft duidelijk een dienst gemist deze ochtend", reageerde Corker op Twitter. Een opmerkelijke uitspraak, omdat hij bekendstaat als een krachtige, maar wat saaie senator.

De Republikeinse senator Bob Corker denkt dat Trump een Derde Wereldoorlog riskeert met zijn werkwijze. Foto J. Scott Applewhite/A

Welkom in een nieuw Trumpblog...

Volg hier alle laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald J. Trump.

Lees hier het vorige blog terug.